Kategoriler
Ekonomi

Dolar en düşük seviyeye ulaştı… 8 Ağustos döviz kurları

Piyasadaki gelişmeler, herkes için merak konusu. Art arda gelişen olaylara paralel olarak döviz kurları merak ediliyor; “Dolar ne kadar oldu, euro ne durumda?” soruları her zamankinden daha sık gündeme geliyor.

Dolar/TL 13.30 itibariyle 5,49 liradan işlem görüyor. Dolar/TL dün, 5,47 ile 5,53 arasında dalgalanmalar yaşarken 1 Nisan ayından itibaren en düşük seviyede yer aldı.

AA’ya göre, Dolar/TL, dün, son dört ayın en düşük seviyesi olan 5,4663’e ulaştı.

Dolar/TL’deki sert düşüşler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) politika faizini 425 baz puan düşürerek yüzde 24’ten yüzde 19,75’e indirmesinin ardından TCMB Başkanı Murat Uysal’ın açıklama yapmasıyla başladı. TCMB Para Politikası Kurulunun kararı sonrası, ABD Merkez Bankasının (FED) kararının ardından FED Başkanının piyasadaki tansiyonu yükselten açıklama yapması dolarda dalgalanmalara neden oldu.

Dolar kısa bir süre yükselişe geçtikten sonra tekrar düştü. ABD ve Çin arasında yaşanan son ticari gerilimler, dolarda yeniden dalgalanmalara neden olurken dolar en düşük seviyelere iniyor. Dolardaki düşüş haberleriyle gündeme gelen “direnç seviyesinin kırılması” tartışmaları, doların daha da düşeceğini ön görüyor.

Çin ise dolar/yunan paralitesini belirledi. ABD ve Çin arasındaki ekonomik ve ticari gelişmelerin piyasanın odak noktası olduğunu belirten analistler Çin Merkez Bankasının dolar/yunan paralitesini 7,0039 olarak belirlemesini piyasa çevresi tarafından olumlu karşılandığını aktaran analistler, ABD ve Çin’den gelen açıklamaların piyasalardaki gerilimi azalttığını kaydetti.

Türkiye’deki para ve banka istatistiklerinin, ABD’de ise işsizlik başvurularının ve toptan eşya stoklarının haftalık olarak takip edileceğini söyleyen analistler, dolar/TL’de 5,4690 desteğinin kırılması durumunda dolar/TL’nin 5,4500 seviyesine gelme durumunun konuşulacağını belirtti.

Bugünün güncel döviz kurları

Bugün dolar 5,46’ya varana kadar düştükten kısa süren yükseliş sonucu 13.30 itibariyle 5,49 TL seviyelerinde, euro 6,17 TL seviyelerinde, İngiliz sterlini ise 6,68 TL seviyelerinde seyrediyor.