Kategoriler
Ekonomi

Dolar endeksi zayıf seyrediyor kurlar düşüyor

Dolar endeksindeki zayıf hareketin sürdüğünü belirten Meksa Yatırım’dan Stratejist Zeynel Abidin Balcı, ABD dolarında son 3 ayın en düşük seviyesinin görüldüğünü kaydetti.

Analistler, TCMB’nin zorunlu karşılık düzenlemesinin normalleşme adımı olarak görüldüğünü ifade ederken Alan Yatırım “13-20 Kasım haftasında ekonomi yönetiminden gelen fiyat istikrarı vurgusu sonrasında hisse ve tahvil piyasasına yabancı ilgisinin arttığını 1,5 milyar $’lık giriş yapıldığını görüyoruz. Risk iştahının devam etmesi durumunda yabancı ilgisinin Aralık ayında da devam etmesi beklenebilir.” sözlerini kaydetti.

Uzmanların açıklamalarına göre dolar/TL‘de aşağı yönlü hareket bekleniyor.

Dolar kaç TL?

Lira karşısındaki ABD doları, dünkü kapanışta, önceki kapanışının yüzde 0,3 altında işlem gördü. Lira karşısındaki kur, dünkü kapanışının da yüzde 0,4 civarının altında bulunuyor. Amerikan doları 7 lira 78 kuruş civarında.

Ziraat Yatırım, bugünkü bülteninde, “…kurun güçlü gözüken 7,92 – 7,93 ana direnç bölgesinin altında kalmasını beklerken, 7,77 -7,78 desteğinin kırılması durumunda 7,72 – 7,73 hedef olabilir.” ifadelerini kullandı.

Avro kurunda son durum ne?

Lira karşısındaki Amerikan doları, gün içerisinde 7 lira 76 kuruş ile 7 lira 86 kuruş arasında işlem gördü. Lira karşısındaki avro, dünkü kapanışta, bir önceki kapanışının yüzde 0,19 gerisinde değer buldu.

Lira karşısındaki AB’nin para birimi, dünkü kapanışının yüzde 0,35 altına indi. Euro, 9 lira 32 kuruşta bulunuyor. Alan Yatırım, lira karşısındaki avro kurunda, orta vadeli düşüş, kısa vadeli yükseliş trendinin yer aldığını kaydetti.

Alan Yatırım, kurdaki kısa vadeli dirençlerin 9 lira 56 kuruş ve 9 lira 76 kuruşta; desteklerin ise 9 lira 36 kuruş ve 9 lira 16 kuruşta bulunduğunu belirtti.

Sterlin ne kadar?

Genişlemeci para politikaları, ABD’deki başkanlık seçimlerine ilişkin gelişmeler ve Kovid-19 aşısına yönelik haber akışı küresel piyasalardaki risk iştahını artırırken gözler, gelişmekte olan ülkelerin para birimlerine olumlu yaklaşmaya başladı.

Gelişmekte olan ülkelerin birimlerindeki olumlu görünümün yanı sıra Türkiye tarafında gelişen ekonomik politikalar da Türk lirası varlıklarına değer kazandırdı. Sterlin ise yüzde 0,43 değer kaybıyla 10 lira 25 kuruştan işlem görüyor.