Kategoriler
Ekonomi Gündem

Dolar, euro ve sterlin düştü… 3 Nisan döviz kurları

Yeni tip koronavirüs salgınına dair endişelerle beraber dünya ve ABD’deki vaka sayılarının artmasıyla küresel piyasalardaki risk iştahı azalırken dolar kuru küresel çapta değer kazandı. Dolar nakdîne ilişkin endişeler, altın fiyatlarında satışa yol açıp doları yükseltirken lira  dâhil olmak üzre gelişmekte olan ülkelerin para birimleri de bu durumdan olumsuz etkilendi.

Geçtiğimiz şubat ve mart aylarında pandeminin yanı sıra Almanya’da açıklanan verilerle beraber avro kuru, dolar karşısında değer kaybedip düşüş trendine girse de verdiği kayıpları geri aldı. Euro kuru, dün dolarla beraber düşüş yaşadı. Düşüş sterlinde de görüldü.

Öte yandan Avrupa Birliği’nden ayrılan Birleşik Krallık’ın para birimi, şubat ayında sert bir şekilde yükselerek 8 lirayı aştı. Ardından 7 seviyelerine gerileyen lira karşısındaki İngiliz sterlini, 27 Mart’tan itibaren sert yükselişler kaydederek bir yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Piyasalar Kovid-19 salgınının gölgesi altındayken 8,3 civarında yükselen sterlin/TL, bir haftayı aşkın bir süredir benzer seviyelerini koruyor.

Dolar düştü

Serbest piyasadaki dünkü işlem gününde en yüksek 6,7126 seviyesini, en düşük 6,5920 seviyesini gören lira karşısındaki dolar, bugünkü işlem gününe hafif yükselerek 6,63 seviyelerinde bulunmaya başladı.  Lira karşısındaki Amerikan Dolarında 6.65 seviyesi ile 6.64 seviyesi direnç, 6.61 seviyesi ile 6.59 seviyesi destek noktalarında yer alıyor. 

Avro 7,2 seviyelerine indi

Nisan ayının ilk gününde en yüksek 7,36 lirayı, en düşük 7,26 lirayı gören avro kuru, dün en düşük 7,16 lirayı gördü. Euro/TL paritesi bugün de aşağı yönlü hareketine devam ederek 7,2 seviyelerine indi. Euro/TL paritesinde 7.26 seviyesi ile 7.23 seviyesi direnç, 7.17 seviyesi ile 7.13 seviyesi destek noktalarında bulunuyor.

Pound da değer kaybetti

Öte yandan lira karşısındaki pound 8,37 seviyesi ile 8,17 seviyesi arasında işlem gördükten sonra günü 8,27 seviyesiyle sonlandırdı. Serbest piyasadaki işlem gününde lira karşısındaki sterlin 8,21 civarına indikten sonra 8,23 seviyelerinden işlem görmeye başladı.