Kategoriler
Ekonomi Gündem

Dolar kuru yükseldi

Beklenen görüşme bu akşam gerçekleşti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suriye konusunu görüşmek üzere Moskova‘da buluştu. Bu görüşmenin ardından Erdoğan ve Putin basın açıklaması yaptı. Dışişleri Bakanlığı, toplantıda alınan kararları basına dağıttı. 

Analistler, bu görüşmenin piyasalar çevresinde önem taşıdığını, kurlar üzerinde hareketlenme oluşturacağını belirtmişti. Uzmanlar, bu görüşmenin TL varlıklarını olumlu yönde etkileyeceği öngörüsünde bulunmuştu. Dolar karşısındaki lira ise bu haftanın başından beri düşüş eğilimindeydi.

Dün 6,06 seviyesi ile 6,14 seviyesi arasında işlem gören dolar/TL paritesi serbest piyasada, 4 Mart’ı 6,0795 seviyesiyle kapatmıştı. Bugün, sabah saatlerinde 6.07 ile 6.08 seviyeleri civarında dalgalanan dolar/TL paritesi akşam saatlerine doğru yükseldi. Yukarı yönlü hareketini sürdüren parite, 6,13 seviyelerine kadar çıktıktan sonra 6,12 seviyesinde dengelendi. Yükseliş, avro ve sterlin kurlarında da görüldü.

Ateşkes uygulanacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamasına göre bu gece 00.01’den itibaren İdlib’de ateşkes uygulanacak. Basına konuşan Erdoğan ateşkesin kalıcılığını kesin bir şekilde sağlamak için gereken çalışmaların hızlı ve etkin bir şekilde yürütüleceğini kaydetti. Her iki liderin konuşmasında da dostluk, birlik, barış ve refah mesajları sıklıkla verilirken ateşkese rağmen çatışmanın yeniden çıkabileceğini düşündüren “Türkiye bu süreçte Rejimin yapabileceği her türlü saldırıya tüm gücüyle ve tüm sahada cevap verme hakkını saklı tutacaktır.” gibi cümleler de açıklamalar arasında yer aldı.

Türkiye Cumhurbaşkanı “Ve bu süreç içerisinde karşılıklı olarak değerli mevkidaşımla irtibat hâlinde olacağız, ilgili makamlarımız birbirleriyle irtibat hâlinde olacaklar.” diye konuştu.

“Amacımız insani krizin daha da kötüye gitmesini önlemektir.” ifadelerini kullanan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “İhtiyaç sahibi tüm Suriyelilere, önce şartsız ve ayrı gözetilmeksizin yardım sağlanması için birlikte çalışacağız.” diye konuştu. Erdoğan, ayrıca, “Ülke içinde, yerinden edilmiş kişilerin güvenli ve gönüllü olarak ikamet yerlerine geri dönüşlerinin kolaylaştırılmasını temin edeceğiz.” dedi.