Kategoriler
Ekonomi Gündem

Dolar sert düştü… Altın yükseldi

Lira karşısındaki Amerikan doları, 6,49 seviyesindeki direnci kırarak 6,44 seviyelerine düştü. IKON Menkul liranın lehine olacak hareketlerin devamının gelebileceğini bildirdi.

Dolar kuru, küresel çapta sert bir şekilde düşerken altın fiyatları yükseldi. ABD Merkez Bankasının (Fed) dünkü kararının ardından yönünü aşağıya çeviren Amerikan doları 6,50 lira civarından 6,40 civarına düştü. Dolar, serbest piyasadaki bugünkü işlem gününe 6,55 liradan başladı ve 6,44 lira civarına düştü.

Bir süredir 7 seviyelerinin üzerinde seyreden avro/TL paritesi 6,94 seviyelerine düşerken akşam saatlerinde dolar/TL paritesi 6,44 lira ile 6,55 lira bandında işlem görüyor.

IKON Menkul “Asya bölgesinde koronavirüsün yayılma hızı yavaşlamaya başladı. Bu tarafta hayatın normale dönme tarihi daha öngörülebilir bir hale gelmesinden dolayı global piyasalarda hafif de olsa güvenli liman varlıklardan çıkma durumu görüldü. Türk lirası da global borsalar eşliğinde bu haber akışından bir miktar olumlu etkilenmişe benziyor. Ancak son bir aydaki fiyatlamalara baktığımızda bu hareketler ufak bir düzeltme olarak nitelendirilebilir.” ifadelerini kullandı.

Analistler, dolar kurunun karşısındaki liranın olumlu yönde seyrettiğini belirtiyor. Gelişmekte olan ülkelerin para birimlerinden pozitif yönde ayrışan lira üzerindeki koronavirüs salgınından kaynaklanan endişeler sürüyor. 

Altın yükseldi

Fed salgın döneminde toplantılarını sıklaştırırken Bankanın limitsiz varlık alımı sinyali verdiğini belirten Ziraat FX, dolar endeksinin yükselişine ara verdiğini ve dolar likiditesine yönelik endişelerin nazaran azaldığını kaydetti.

Ziraat, bunun sonucunda altın fiyatlarının sert bir şekilde yükseldiğini belirterek “Ons Altın dün %3,7 oranında değer kazanarak günü 1.553 seviyesinden kapattı.” ifadesini kaydetti. 

Ons altın ve dolar kurundan paralel olarak etkilenen gram altın, ons ve dolar/TL paritesinin yüksek değerlerinden etkilenip 327 lira civarında işlem gördü. Akşam saatlerine doğru parite düşse de ons fiyatının yükselişinden etkilenen altının gram cinsindeki değeri, kapanış saatine doğru 337 liradan izliyor. Ons fiyatı ise bin 625 dolardan işlem görüyor.