Kategoriler
Ekonomi

Dolar/TL düşüş yaşıyor… 6 Ağustos Döviz kurları

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulunun faizleri 425 baz puan düşürerek yüzde 24 puan seviyesinden yüzde 19,75 puanına indirmesinin ardından TCMB Başkanı Murat Uysal’ın açıklaması, dolar kurunun düşüşünü sağladı. Herkesin odağı dolardayken, yaşanan gelişmelerle beraber Türkiye’deki kamu bankaları, konut ve araç kredilerinde indirime gitti.

ABD Merkez Bankası (FED) Başkanının açıklamasının ardından tekrar yükselişe geçtikten sonra kademeli olarak düşerek dengelenen dolar kuru, Trump’ın Çin’e yönelik ek gümrük vergisinin uygulanacağı açıklaması, doları yeniden hareketlendirdi.

1 Eylül’den itibaren 300 milyar dolar değerindeki Çin ürününe yüzde 10 oranında ek vergi getirileceğini açıklarken Çin, ABD menşeli tarım ürünlerini geçici bir süre almama kararını bildirdi.

Çin ve ABD arasındaki ticaret savaşı, piyasalardaki dalgalanmalara paralel hareket eden Dolar/TL düşüş gösteriyor. Pazartesi gününde kur, 5.54 – 5.62 değerleri arasında değişirken dün 5.5690 seviyesinde kapanış gösterdi.

Çin’in para birimi olan yuan, dolar karşısında son 11 yılın en düşük düzeyine gerilerken Çin Merkez Bankası, düşüşe geçen yuan para birimini sabitlemek için fiksing kararı aldı.

Çin’in bu kararının ardından ABD Hazine Bakanlığı, dünkü yaptığı yazılı açıklamayla Pekin yönetimini “Döviz Manipülatörü” olarak suçladı.

Bu hamleden sonra Dolar/TL bu sabah 5.55 seviyelerinde açılıp 5.52 seviyelerine kadar düşüş gösterdi. Altının ons türündeki değeri ise 1475 dolara kadar yükselerek son altı yılın en yüksek değerini gördü. Gram altının fiyatı ise 263 liranın üzerine çıktıktan sonra 260 lirada dengelendi. Dolar, 6 Ağustos’ta 5,53 lira seviyelerinde seyrediyor.

AA’nın haberine göre; Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) dünkü rezerv artırıcı adımları sayesinde döviz kurlarının sakin bir yol izlediğini kaydeden analistler teknik açıdan Dolar/TL’de 5,5290 ve 5,4860 seviyelerinin destek, 5,6050 seviyesinin ise direnç konumunda bulunduğunu açıkladı. Analistler bunda TCMB’nin politikasının önemli bir yere sahip olduğunu vurguladı.

İşte bugünün döviz kurları

Doların alış fiyatı 5.5358 lira iken satış fiyatı 5.5378 lira,

Euronun alış fiyatı 6.1947 lira iken satış fiyatı 6.1967 lira,

İngiliz sterlininin alış fiyatı 6,7416 lira iken satış fiyatı ise 6,7480 lira seviyelerindedir.