Kategoriler
Ekonomi Güncel Gündem SonDakika

Dolar/TL geriledi… Döviz kurları ve piyasa yorumları

Dün, dolar/TL paritesi, 6,9 seviyesinin altına geriledi. Günü 6 lira 89 kuruş civarında kapatan USDTRY, önceki kapanışının yüzde 1,7 üstünde. Lira karşısında ABD doları, 7 lira 1 kuruş civarında hareket ediyor.

Analistler, küresel piyasalarda, ABD ile Çin arasındaki gerilimlerin, ABD’deki teşvik paketine daire görüşmelerin ve kovid-19 salgınına ilişkin gelişmelerin takip edildiğini belirtti. Avro, önceki kapanışının yüzde 1,87 yukarısında 8 lira 31 kuruş seviyelerinde.

Meksa Yatırım‘dan Stratejist Zeynel Abidin Balcı, zayıflayan dolar endeksi (DXY)’nin yanı sıra Londra’da gecelik TL swap faizlerinin  yüzde 1000’e kadar yükselmesinin lira karşısındaki dolar kuruna düşüş olarak yansıdığını belirtti.

BİST 100 düşüşte

Borsa İstanbul‘un küresel borsalardan olumsuz ayrıştığını aktaran Stratejist Balcı, bunda Londra’daki swap hamlesinin etkili olduğunu kaydetti.

Meksa Yatırım’dan Stratejist, Londra’daki swap hamlesinin yüzde 1000’e kadar yükseltilmesiyle yabancı yatırımcının dışarıda ucuz lira bulamadığını ve lira talebini karşılamak için Borsa İstanbul satışını gerçekleştirdiğini belirterek Borsa İstanbul’daki düşüşün nedenini ifade etti. BİST 100 endeksi, yüzde 0,24 düşüşle 1 milyon 85 bin dolar civarında hareket ediyor.

DXY düşüşünü sürdürüyor

Bugünkü notunda, küresel piyasalardaki risk iştahının nötr olduğunu belirten Ziraat Yatırım, “Gün içerisinde ABD’de ADP özel sektör istihdamı ve küresel çapta hizmet PMI rakamları bir miktar oynaklık yaratabilir.” öngörüsünde bulundu.

DXY’nin değer kaybetmeyi sürdürdüğünü dile getiren Ziraat, gelişmekte olan ülkelerin para birimlerinin ise bu sabah alıcı olduğunu kaydetti. Dolar endeksi, öğle saatine doğru, önceki kapanışına göre yüzde 0,21 oranındaki düşüş 0,195 puanlık azalışla 93,183 seviyesinde bulunuyor.

Türkiye’nin 5 yıllık CDS (risk primi)’inde 583 seviyesine kadar yükselişin yaşandığını belirten Ziraat Yatırım, “Tahvil faizlerinde de yükseliş yaşanırken, borsada oynaklığın arttığını gözlemliyoruz.” dedi.

Destek ve dirençler

Ziraat Yatırım, lira karşısındaki Amerikan dolarında 7 lira 0,35 kuruş, 7 lira 5 kuruşta dirençlerin bulunduğunu belirterek kurdaki düşüşün yaşanması durumunda ise desteklerin 6 lira 94,8 kuruş ile 6 lira 92 kuruş bandında ve 6 lira 88,9 kuruşta konumlanabileceğini kaydetti.

Kaynak: Döviz.com, Investing.com, Taşınmaz Haber

Ons altın zirveyi yeniledi… Altın fiyatları ve piyasa yorumları