Kategoriler
Ekonomi Güncel Gündem

Dolar/TL’de tepki alımları… Kurlar ve piyasa yorumları

Dolar, küresel çapta değer kaybetmesine rağmen lira karşısında değer kazandı. Amerikan doları, günü yüzde 0,2 değer kazancıyla tamamladı. Dolar/TL, önceki kapanışının yüzde 0,6 üstünde. Saat 11.47’den itibaren avro kuru, yüzde 0,36 değer kazancında. Sterlindeki yükseliş ise yüzde 0,51 oranında.

Aynı dakikadan itibaren ABD doları, 6 lira 90 kuruşta, avro kuru 8 lira 9 kuruşta, sterlin ise 8 lira 88 kuruşta bulunuyor.

Analistler, lira karşısında ABD dolarındaki bu artışı, tepki alımlarından kaynaklandığını kaydetti. USDTRY paritesi, bir süredir yatay işlemler görüyordu.

Küresel çapta değer kaybeden Amerikan dolarındaki düşüş, dün de devam etti. Dolar endeksi (DXY) 2018 yılının eylül ayından beri olan en düşük seviyeye yaklaştı. Koronavirüs salgınına yönelik endişeler, ABD ile Çin arasındaki ilişkiler, AB’nin yardım paketine bağlı olarak avronun dolar karşısında değer kazanması DXY’nin zayıflamasında rol oynadı.

Endeks, 93,5 seviyesine kadar indi.

Yükseliş sınırlı kalabilir

Bugünkü bülteninde, “Bu sabah ise genel olarak ABD’de teşvik paketi üzerinde ilerleme sağlandığına yönelik haber akışı ve aşı çalışmalarında yeni evreye geçilmesi olumlu olarak takip edilen gelişmeler olurken, bugün başlayacak FOMC toplantısının ardından yarın Fed’in güvercin duruşunu koruyacağı beklentileri dolar üzerinde etkisini göstermeye devam edebilir.” değerlendirmelerinde bulunan Ziraat Yatırım, bu gelişmelerle birlikte dolar/TL’deki tepki alımlarının sınırlı kalabileceğini öngördü.

Lira karşısındaki ABD dolarındaki yükselişin kısmi olduğunu belirten Ziraat Yatırım, yükselişin sürmesi durumunda direnç noktasının 6 lira 91,5 kuruşta konumlanabileceğini kaydetti. Ziraat, olası düşüşlerde ise destek konumunun 6 lira 85,6 kuruşta bulunabileceğini belirtti.

Euroda yükseliş trendi

Bir önceki kapanışına göre dünkü kapanışta yüzde 1,23 değer kazanan avro kuru, teknik açıdan, orta ve kısa vadeli yükseliş trendleri içinde bulunuyor. Alan Yatırım‘ın EURTRY yorumuna göre paritedeki kısa vadeli dirençleri 8 lira 10 kuruşta ve 8 lira 8 kuruşta yer alıyor.

Destekler ise 8 lira 7 kuruş ile 8 lira 4 kuruşta.