Kategoriler
Proje Haberleri

Dolar/TL’deki yukarı yönlü risk devam ediyor

CDS’deki düşüşe işaret eden Ziraat Yatırım, bugünkü bülteninde, dolar/TL‘deki düşüş ihtimalinin arttığını belirtirken Alan Yatırım, CDS’deki düşüşün kalıcı olmadığı sürece dolar ve avrodaki yükseliş riskinin süreceğini dile getirdi.

Yeni Tip Koronavirüs hastalığına yakalanan ABD Başkanı Donald Trump’ın hastaneden taburcu edildiğine haberler, ABD’de ek mali teşvik beklentilerinin arttığına yönelik bilgilerle birlikte Ziraat Yatırım, küresel piyasalardaki iyimserliğin sürdüğünü kaydetti.

“Açıklanan makro veriler de risk iştahına katkı yaparken, bu sabah Asya tarafındaki iyimserlik dışında ABD 10 yıllık tahvil faizinin yükselmesi ve Dolar endeksinin (DXY) eylül ayından başlayan yükseliş trendinin ve aylık ortalamasının altına gerilemesi risk alma iştahının devamı açısından olumlu sinyaller.” açıklamalarında bulunan Ziraat Yatırım, yurt dışında dolar aleyhine fiyatlamaların görüldüğünü belirtti.

Ziraat Yatırım, normalleşme adımlarının yurt içinde başta CDS (risk primi), faiz ve hisse piyasasına olumlu etki etmeyi sürdürdüğünü kaydetti.

ABD dolarında aşağı yönlü risk arttı

Ziraat Yatırım, bugünkü piyasa notunda, “Dolayısıyla, kurda henüz kalıcılı net bir düşüş gözlemese de Dolar / TL’de aşağı yönlü risklerin arttığı söylenebilir.” sözlerini kaydetti.

Alan Yatırım ise bugünkü piyasa notunda, eylül ayına ilişkin tüketici enflasyonunun beklentilerin altında geldiğini ve enflasyondaki yükselişi hatırlatarak “Dolar TL kuru enflasyon verisi sonrasında ilk tepki olarak gerilerken, günün ilerleyen saatlerinde kurdaki hareket yön değiştirdi.” açıklamasında bulundu.

Kurdaki yukarı yönlü risk ise sürüyor

Alan Yatırım, CDS değerinde kalıcı düşüşün görülmediği sürece USDTRY paritesindeki yükseliş riskinin sürdüğünü kaydetti. Alan Yatırım konuyla ilgili olarak şu ifadelere yer verdi:

“Eylül ayı tüketici enflasyonu beklentilerden düşük geldi. Bir önceki aya göre %0.97, bir önceki ayın aynı dönemine göre %11.75 artış gösterdi. Dolar TL kuru enflasyon verisi sonrasında ilk tepki olarak gerilerken, günün ilerleyen saatlerinde kurdaki hareket yön değiştirdi. Enflasyonun beklentilerden düşük gelmesi TCMB’nin bir sonraki toplantıda ilave bir sıkılaştırma
yapma ihtimalini düşürdü. 7.75 seviyesi üzerindeki fiyatlamanın devam ettiği ve CDS risk priminde kalıcı bir gerilime olmadığı sürece kurdaki yukarı yönlü hareket riskinin devam ettiği söylenebilir.”

Döviz kurları ne kadar? 6 Ekim 2020

Saat 13.38’den itibaren lira karşısındaki Amerikan doları yüzde 0.25 yükselişte. Avro kuru yüzde 0.3 kazançta. İngiliz sterlini ise önceki kapanışının yüzde 0.22 yukarısında. ABD doları 7,7840 liradan, euro 9,1762 liradan, sterlin ise 10,1022 liradan değer bulunuyor.