Kategoriler
Proje Haberleri

Dolar/TL’deki yükseliş önleniyor… Döviz kurları ve piyasa yorumları

Amerikan doları, önceki kapanışının yüzde 0,11 üstünde 7 lira 38 kuruş seviyesinde. Avro kuru da yüzde 0,07’lik değer kazancında. Euro, 8 lira 81 kuruşta bulunuyor.

Analistler, dolar endeksi (DXY)’ndeki değer kaybının sürdüğünü dile getirdi. Uzmanlar, TCMB’nin toplantısından önceki uyguladığı hamlelerin, dolar/TL‘deki yükselişi sınırlandırdığını dile getirdi. Ziraat Yatırım, G10 para birimlerinin dışında diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinin DXY’deki düşüşe rağmen yeterince değer kazanamadığını kaydetti.

Ziraat, bugünkü FX Bülteni‘nde, gelişmekte olan ülke birimlerinin yatay seyirde izlediğini bildirdi. Lira karşısındaki dolar kurunun 7 lira 35 kuruş ile 7 lira 40 kuruş arasında sıkıştığını belirten Ziraat Yatırım, “Piyasa, yarınki TCMB toplantısı öncesinde bekle-göre havasına girebilir. Bu kapsamda, kurda yaklaşık 7,35 – 7,40 aralığında bant hareketi sürebilir.” ifadesini kullandı.

Ziraat, 7,35 liradan sonraki desteğin 7 lira 30 kuruşta bulunduğunu, 7,40 liradan sonraki direncin de 7 lira 44 kuruşta yer aldığını kaydetti.

Lira avro karşısında değer kaybediyor

Alan Yatırım, bugünkü notunda, avrodaki yükselişin Türk lirasının kura karşı değer kaybını hızlandırdığını kaydetti. Alan Yatırım, lira karşısındaki dolar ve euro kurlarında, orta ve kısa vadeli yükseliş trendlerinin bulunduğunu belirtti.

Alan Yatırım, EURTRY paritesindeki kısa vadeli dirençlerin 8 lira 81 kuruş ile 8 lira 91 kuruşta olduğunu kaydederek desteklerin ise 8 lira 72 kuruş ile 8 lira 63 kuruşta yer aldığını bildirdi.

TCMB’nin hamleleri

Analistler, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından dün ve bugün alınan kararların dolar/TL’deki yükselişi engellediğini belirtti. Geleneksel yöntemli repo ihalesi kararı alan Merkez Bankası, likidite sıkılaştırma ve bankalar arasında borç alma limitlerini gecelik vadeler için yarıya indirdi.

TCMB, dün yaptığı açıklamada “Likidite yönetimi kapsamında atılan sıkılaştırma adımları çerçevesinde, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) bünyesinde faaliyette bulunan Bankalararası Para Piyasası’nda bankaların borç alabilme limitleri (BAL), 19 Ağustos 2020 tarihinden geçerli olmak üzere gecelik vadede yapılan işlemler için yarıya düşürülmüştür.” ifadesini, bugünkü açıklamasında ise”Likidite yönetimi kapsamında atılan sıkılaştırma adımları çerçevesinde, 10 milyar TL tutarında geleneksel yöntemli repo ihalesi düzenlenmiştir. Repo ihalesinin vadesi 9 Eylül 2020 olarak belirlenmiştir.” sözlerini kaydetti.