Kategoriler
Ekonomi Gündem

Dolar yeniden 6,8’e yaklaştı… 8 Nisan döviz kurları

Merkez bankalarının ve hükûmetlerin salgının ekonomik zararlarını önlemek için aldığı kararlar karşısındaki 6,38 lira civarına kadar düşen dolar kurundaki çekilmeler, sınırlı kaldı.

Dün 6,72 lira civarına gerileyen dolar kuru, bugün yeniden yükseldi. Kur, 6,79 lira civarına çıktıktan sonra 6,78 lirada izlemeye başladı. Dolar/TL paritesi, 2018 yılının ağustos ayından sonraki rekor seviyelerini korurken lira karşısındaki avro ve sterlin kurlarında da yükseliş görülüyor.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınından dolayı oluşan endişeler, dolara olan talebi artırırken liranın da içinde bulunduğu gelişmekte olan ülkelerin para birimlerine aşağı yönlü baskı uyguluyor.

CDS puanı TL’yi baskıladı

Türkiye’nin 5 yıllık kredi temerrüt takası (CDS) puanının 600 bazdan yukarı çıkması, liranın üzerindeki baskılar arasında diğer bir unsurken dün açıklanan 670 baz puanlık CDS primi, 620 baz puana düştü. CDS primindeki düşüşle beraber lira karşısındaki Amerikan doları, 6,69 seviyelerine kadar geriledi.

“Küresel piyasalarda yaşanan rahatlama rallisinin ardından bugün temkinli bir mod hâkim. Küresel çapta vaka ve ölüm sayılarındaki eğride yataylaşma eğilimi görülse de ekonomiler halen kapalı. Salgın sonrası ekonomilerdeki tahribatın ve geri kazanımların ne kadar süreceği ise belirsizliğini sürdürüyor. İki günlük yükseliş de aktif pozisyonlama yerine daha çok kısa pozisyonların kapatılmasına benziyor. Bu kapsamda da risk iştahındaki temkinli görüntü günün geri kalanında devam edebilir ki Gelişmekte Olan Ülke (GOÜ) para birimlerinde bu sabah gözlenen kısmi baskı da sürebilir.” ifadelerini kullanan Ziraat FX, lirada hafif baskının görüldüğünü kaydetti.

Dolar kaç TL?

Dolar/TL karşısında yüzde 0,24 oranında değer kaybederken avro kuru gününü bir önceki kapanışına göre yüzde 0,76 oranındaki değer kazancıyla tamamladı. Alan Yatırım kurlarda orta ve kısa vadeli yükseliş trendinin olduğunu kaydetti. Alan Yatırım teknik açıdan lira karşısındaki Amerikan dolarında 6.84 ve 6.91 seviyelerinin direnç, 6.76 ve 6.69 seviyelerinin destek konumu olduğunu kaydetti.

Alan Yatırım avroda teknik açıdan 7.38 ve 7.47 seviyelerinin direnç, 7.3 ve 7.21 seviyelerinin destek olarak izleneceğini bildirdi. Doviz.com’dan edinilen bilgilere göre saat 15.01 itibariyla  dolar  yüzde 0,32 yükselişle 6,77 liradan, euro yüzde 0,25 artışla 7,38 liradan, sterlin yüzde 0,54 yükselişle 8,39 liradan işlem görüyor.