Kategoriler
Ekonomi Gündem Manşet

Dolar yükseliyor… Bugünün döviz kurları

Temmuz ayının son haftalarında yaşanan küresel boyuttaki gelişmeler, uluslararası yatırımcıların para birimlerine olan umudunu artırmıştı.

Dünya genelinde düşüş eğilimine giren dolar, ABD ve Çin arasındaki ticari gerilimlerle beraber tekrar yükselişe geçti. ABD ve Çin arasında yaşanan gerginliği izleyen dönemde Arjantin ve İtalya’da yaşanan siyasi gelişmeler, Suriye’ye yönelik askerî operasyonlar doların yükselişini devam ettirdi.

Uluslararası çaptaki gelişmelere ek olarak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB), zorunlu karşılık uygulaması dolar/TL’nin yükselişini destekledi.

22 Ağustos güncel döviz kurları

5.44 seviyesinden başlayarak yükselişini sürdüren dolar/TL, dün, 5.75 seviyesini gördükten sonra 5.71 seviyesi ile günü kapattı.

Peki dolar bugün kaç lira? Euro ne kadar? İngiliz sterlini ne kadar? Bugün saat 10.46 itibariyle;

Dolar 5,73 liradan, euro 6,38 liradan, İngiliz sterlini ise 6,98 liradan işlem görüyor.

Dolar neden yükseliyor?

TCMB’nin faiz indirimi kararından sonra düşüşe geçen ve küresel piyasaların beklentisiyle düşüşünü sürdüren dolar, yaşanan olumsuz gelişmelerle birlikte tekrar yükselmeye başlamıştı.

Uluslararası boyutta yaşanan gelişmeler, risk iştahını azaltırken fiyatlandırmalar negatif yönde seyrediyor.

ABD ile Çin arasındaki ticari gerilimlerin devam etmesi, Arjantin ve İtalya’daki siyasi gelişmelerin ardından Suriye’ye yönelik askerî hareketler piyasadaki belirsizliklere neden oluyor.

Küresel piyasalardaki durgunluk belirtileri ve jeopolitik gerginliklerle birlikte TCMB’nin zorunlu karşılık ile ilgili kararı, dolar/TL’nin yükselişine destek verdi.

Piyasalar çevresinde beklenen toplantı dün gerçekleşti. Yaşanan ticari gerilimlerle birlikte ABD Hazine Tahvilindeki resesyon öngörüsü sürerken ABD Merkez Bankası (FED) Para Politikası Kurulunun toplantı notları geldi. Toplantı notlarının ardından dolardaki yükseliş devam ederken dolar endeksi ise bu notların etkisiyle 98.30 seviyesine çıktı.

Piyasada negatif fiyatlanmalar yaşanırken gözler FED Başkanı Jerome Powell’in yarın yapacağı açıklamaya çevrildi.

İşlemciler ise Powell’ın Cuma günü yapacağı Jackson Hole’daki konuşmasını ve G7 Zirvesini yeni bir fiyatlama yapmak için bekliyor.

Gelişen ülke para birimlerindeki iyimser havaya ek olarak TCMB’nin zorunlu karşılık adımının etkisinin hafiflediğini ancak getiri eğrisinin ters seyirden yataya dönmesinin yatırımcıların ülkemize yönelik risk algısını artırdığı söyleniyor.