Kategoriler
Ekonomi Gündem

Dolar yükseliyor… Bugünün döviz kurları

Dünya ekonomisinin kilit noktası olan dolar, herkesin ilgisini topluyor. Doların durumu, dünya yatırımcıları açısından önemli bir konumda yer alıyor. Dolardaki tüm bu gelişmeler piyasadaki mal ve hizmetlerin değerini belirliyor. Yaşanan olaylar küresel piyasalardaki belirsizlikleri doğruyor. Yatırımcılar, döviz kurlarını takip ediyor.

Güç dengesindeki gelişmeler; yaşanan güncel olaylar yatırımcıların kararlarını da etkiliyor. Dolayısıyla son gelişmelerle birlikte döviz kurlarının güncel durumunu ve doların geleceğini oldukça merak ediliyor.

Yükselişe geçen dolar/TL bugün saat 7.30’da 5.64 liradan işlem görürken ilerleyen saatlerde bu oran, yaklaşık 5,70 liraya kadar çıkıyor.

Dünkü gelişmeler doları nasıl etkiledi?

Bayram öncesine kadar 5.45 seviyesine kadar inen dolar/TL ise düşüş yaşıyordu. Arjantin’deki seçimden sonra Arjantin pesosunun dolar karşısında değer kaybetmesinin ardından bayram sırasında yükselişe geçen dolar çeşitli dalgalanmalar yaşadı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) bankalar üzerindeki zorunlu karşılık oranlarına ilişkin dünkü kararının ardından 5.45 ile 5.60 seviyelerinde izleyen dolar, yükselişe geçti. TCMB’nin zorunlu karşılık ile ilgili kararının ardından 5.65 lirayı aşan dolar/TL bugün 5.68 seviyelerinde geziyor.

Dün, TCMB tarafından kredi büyümesi yüzde 10 ile yüzde 20 seviyesinde olan bankalar için tüm vade dilimlerinde TL değerindeki zorunlu karşılık oranlarını yüzde iki olarak uygulama kararı aldı.

Bu karar, kredi büyümesi yüzde 10 ile yüzde 20 seviyesinde olan bu bankaların zorunlu karşılık oranlarında bir yılı aşmayan kısa vadeler için indirim teşviki sunacak.

Merkez Bankasının kararının ilk aşamasında piyasaya yaklaşık 5,4 milyar lira ve 2,9 milyar dolar karşılığında altın ve döviz likiditesi vereceği tahmin ediliyor.

Güncel döviz kurları… 20 Ağustos 2019

Peki 20 Ağustos’ta Türk lirası karşısında dolar ne kadar? Euro ne kadar? İngiliz sterlini ne kadar? Bugünün güncel döviz kurları şöyle;

Saat 11.12’den itibaren dolar yaklaşık 5,70 liradan, euro yaklaşık 6,32 liradan, İngiliz sterlini ise yaklaşık 6,90 liradan seyrediyor.