Kategoriler
Ekonomi Gündem

Dolarda ani yükseliş… Bugünün döviz kurları

Gece yarısı lira, hızlı bir değer kaybına uğradı. Gece yarısı saat 01:29’da 6,39 seviyelerine ani bir yükseliş yaşayan dolar/TL, hızlı bir düşüşle 5,80 seviyelerine geriledi. Dolar/TL, 26 Ağustos’a 5,80 seviyesinde başladı. Liranın sığ piyasadaki kaybı ise yüzde 15’e ulaştı. Peki bugün dolar ne kadar? Euro ne kadar? Sterlin ne kadar? Bugünün döviz kurları şöyle;

26 Ağustos saat 11.27 itibariyle dolar 5,81 lira seviyelerinde, euro 6,46 lira seviyelerinde, İngiliz sterlini ise 7,11 seviyelerinden işlem görüyor.

Dalgalanmaları tetikleyen ABD ile Çin gerginliği

ABD ve Çin arasındaki ticari gerginliklerin neden olduğu misilleme kararlar devam ederken gece yarısında Çin yuanı sert bir değer kaybı yaşadı. Asya piyasalarında sert satışlar yaşanırken endekslerde düşüş meydana gelerek döviz piyasalarında dalgalanmalar yaşandı.

Dolar/Yuan kuru 7.18 değerine yükseldi. Çin para birimi, 11 yılın en düşük seviyesini gördü. Lirada likiditenin olmadığı gece saatlerinde ise stop loss işlem emirlerinin çalışmasıyla dolar/TL’deki ani bir yükselişi meydana getirdi.

Çin Merkez Bankasının yuan işlem bandını, orta noktasını görece düşük ve bir önceki seansa göre hemen hemen yatay durumda olan 7.0570 seviyesinde belirlemesi, piyasaların içini biraz rahatlattı.

Temmuz ayının başlarında ABD’nin Çin’e yönelik 300 milyar dolarlık ek gümrük vergisi uygulaması getirmişti ancak görüşmeler sonucunda bu uygulamanın ertelenmesine karar verilmişti. Geçtiğimiz haftanın sonlarında Çin, misillemede bulunarak ABD ürünlerine yönelik 75 milyar dolarlık ek vergi uygulamasını duyurdu.

Ayrıca, Çin’in yaptığı açıklamada, Amerika menşeli otomobiller için ertelenen vergi uygulamalarının tekrar yürürlüğe geçeceği belirtiliyordu.

Amerika’dan cevap geldi

Çin’in vergi kararının ardından ABD, Çin menşeli ürünlere ek vergi uygulamalarına bir yenisini daha ekledi. ABD Başkanı Donald Trump, Çin menşeli ürünlere yönelik gümrük vergisini yüzde 5 seviyesinde artırdıklarını duyurdu. Başkan Trump, Çin’de bulunan ABD şirketlerine “evinize dönün” çağrısı yaptı.