Kategoriler
Ekonomi Gündem

Dolarda Çin sürprizi: Dolar tekrar düşüşte

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulunun politika faizini 425 baz puan düşürerek yüzde 24’ten yüzde 19,75’e indirmesi heyecan yaratırken kurlarda düşüş yaşandı. TCMB’nin açıklamasından sonra, gözler ABD Merkez Bankası’nın kararına odaklanmıştı.

Yaşanan son gelişmelerle dolar, son 4 ayın en büyük düşüşünü yaşarken ABD Merkez Bankasının (FED) politika faizini 425 baz puan düşürerek yüzde 24’ten yüzde 19,75’e indirmesinin ardından Powell’ın açıklaması dolarda dalgalanmaya neden oldu. Faiz indirimi döngüsünün başlamadığını açıklayan FED Başkanı Jerome Powell’in sözlerinin ardından dolar 5,52 seviyelerinde 5,62 seviyelerine kadar kısa bir süre yükselerek tekrar düşüş yaşadı. Dolar kurunda dalgalanmaya neden olan açıklamalara ise  bir yenisi daha eklendi. Dün (1 Ağustos) 5.56 ile 5.61 arasında seyreden dolar, ABD Başkanı Trump’ın açıklamasıyla yeniden yükselişe geçti.

Dolarda Çin dalgalanması

Ağ, bilgisayar ve telekomünikasyon ürünleri üreten Çinli firma Huawei krizi, Çin ile ABD arasındaki ilişkileri alevlendirdi. Trump’ın dün, Çin’e yönelik gümrük vergisinde ek tarife uygulanacağını kamuoyuna duyurdu. Böylelikle ABD’nin Çin’e yönelik ambargosuna bir yenisi daha eklenecek. Trump, dünkü açıklamasında 300 milyar dolarlık Çin ürünü için yüzde 10’luk ek bir tarife uygulamaya başlayacaklarını açıklarken hâlihazırda yüzde 25 vergi uygulanan 250 milyar dolarlık Çin ithalatını kapsamadığı belirtildi. ABD’nin yeni düzenlemesi 1 Eylül’den itibaren yürürlüğe girecek kararın açıklanmasın sonra dolar, güne yükselişle başladı.

Döviz kurlarındaki son durum nedir?

Bu sabah 5.61 seviyelerinde başlayan dolar şu an 5,59 lira civarındayken euro 6,21 lira, sterlin ise 6,78 lira seviyelerinde bulunuyor.

Petrol fiyatı düştü, altın ve yen yükseldi

Trump’ın Çin’e yönelik kararının ardından dün Brent petrolün varil fiyatı yaklaşık yüzde 5 değer kaybetti. Altının ons fiyatında ise yüzde 2,4 artış gözlemlendi. Trump’ın açıklamasından sonra son 6 yılın en yüksek değerini gören altın, tekrar düşüş gösterdi. Yen ise dolar karşısında yükseliş gösterdi.  USD/JPY 106,87 seviyelerindeyken TRY/JPY 19,10 değerlerinde işlem görüyor.