Kategoriler
Ekonomi

Döviz kurları aylık bazda geriledi

TCMB’nin karar metninin ardından döviz kurları geriledi.

Cuma günkü kapanışından itibaren lira karşısındaki dolar kuru haftalık yüzde 0,62; aylık bazda ise yüzde 2,96 oranında geriledi. Avro kurunun haftalık bazdaki değişimi yukarı yönlü 0,36 olurken euro, aylık bazda yüzde 3,14 düştü.

Sterlin ise aylık bazda yüzde 1,67 oranında geriledi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından verilen repo ihale faiz oranına ilişkin kararın ardından 7,4 seviyelerindeki dolar/TL, 7,37 seviyelerine kadar düştü. TCMB tarafından yayımlanan karara göre Bankanın sıkı para politikası duruşunu sürdüreceği bilgisi yer alırken USDTRY paritesindeki düşüşte, dolar endeksinin zayıf seyretmesi de var.

Amerikan doları, küresel çapta zayıf seyrediyor. ABD doları endeksi, önceki kapanışının yüzde 0,09 (0,08) puan üstünde 90,21 seviyesinde.

Kapanışta döviz kurları

Lira karşısındaki döviz kurları, haftanın son gününü, yükselişle kapattı.

Amerikan dolarının günlük kazancı yüzde 0,61 oranında oldu. Avro, günlük bazda yüzde 0,68 oranında arttı. İngiliz sterlini, haftanın son kapanışını yüzde 0,29 oranındaki artışla yaptı.

Kurların kapanış seviyeleri

Türk lirası karşısındaki ABD doları, cuma günü, 7 lira 36 kuruş ila 7 lira 44 kuruştan işlem gördü.

Avro, 8 lira 95 kuruş ila 9 lira 5 kuruş bandında hareket etti. İngiliz sterlini ise en düşük 10 lira 8 kuruşta bulundu. Gün içerisinde 10 lira 17 kuruş seviyelerine çıkan sterlin, kapanışta 10 lira 16 kuruştaydı.

Dolar ve avro ne kadar oldu?

Doviz.com tarafından edinilen bilgilere göre Türk lirası karşısındaki Amerikan doları, 7 lira 41 kuruş satış fiyatıyla işlem gördü. Avro kuru 9 lira 3 kuruşta bulundu. Pound ise 10 lira 16 kuruştaydı.

Altın fiyatları kayıpla kapattı

 TCMB’nin faiz kararı

TCMB Para Politika Kurulu tarafından verilen kararda, faiz oranında değişikliğe gidilmedi. Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 17’de tutulduğu kararda, “İktisadi faaliyet güçlü bir seyir izlemektedir.” ifadesi kullanıldı.

“Gerekmesi durumunda ilave parasal sıkılaşma yapılacaktır.” denildiği toplantıda “Sıkı para politikası duruşunun, fiyat istikrarını kalıcı olarak tesis etmesinin yanında, ülke risk primlerinin düşmesi, ters para ikamesinin başlaması, döviz rezervlerinin artış eğilimine girmesi ve finansman maliyetlerinin kalıcı olarak gerilemesi yoluyla makroekonomik ve finansal istikrarı olumlu etkileyeceği değerlendirilmiştir.

TCMB karar alma süreçlerinde orta vadeli bir perspektifle, enflasyonu etkileyen tüm unsurları ve bu unsurların etkileşimini temel alan bir analiz çerçevesi benimsemektedir. Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır.” açıklamalarında bulunuldu.