Kategoriler
Ekonomi Gündem

Döviz kurları düşüyor… Piyasa yorumları

Saat 11.24’ten itibaren döviz kurları arasındaki dolar yüzde 0,62 oranında, avro yüzde 0,7 oranında, sterlin ise yüzde 1,03 oranında değer kaybetti.

Ziraat FX, ABD’nin para biriminde düşüş tahminlerine yer verirken Alan Yatırım, Amerikan doları ve euro kurlarında, teknik açıdan, hem orta hem kısa vadeli yükseliş trendlerinin bulunduğunu kaydetti.

Analistler, küresel çapta etkisini gösteren yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının gelişen ülkelerin ekonomilerine baskı uyguladığını belirtti. SWAP hattının piyasaların gündeminde bulunduğunu aktaran Alan Yatırım, Kovid-19 salgınıyla beraber likidite ve finansman problemlerinin de geldiği bilgisini paylaştı.

Tüm ülkelerdeki ekonomik gidişatın nasıl şekilleneceği, salgının seyrine ve bitiş zamanına göre belli olacağını bildiren Garanti BBVA, süren toparlanmanın şu an için sınırlı olduğunu kaydetti. Endekslerin dip seviyelere yeniden düşmediğini aktaran Garanti, “…ancak gelişen ülke para birimlerinde aynı durum söz konusu değil.” bilgisini paylaştı.

Garanti BBVA, yeni tip koronavirüs pandemisinin gelişen ülkelerin kurlarını baskıladığını, bu baskıların oluşturduğu aksaklıklar nedeniyle fonlama ihtiyacının piyasalar üzerindeki olumsuz etkisini sürdürdüğünü kaydetti.

Euro/TL için CDS düşmeli

Alan Yatırım bugünkü notunda, lira karşısındaki avro kurundaki kalıcı düşüşlerin olması için Türkiye’deki CDS (risk) priminde belirgin bir düşüşün kaydedilmesi gerektiğini yineledi.

Ülkenin risk primi 623,55 seviyesinde bulunuyor.

Dolar düşüyor

Öte yandan dolar kuru, önceki kapanışını yüzde 0,48 oranındaki değer kaybıyla gerçekleştirdi. Avro kurunda ise yüzde 0,05 oranında değer kazancı oldu.

Ziraat FX, “Hafta sonu TCMB Başkanı Murat Uysal’ın, merkez bankalarıyla SWAP görüşmeleri yapıldığına yönelik açıklaması ve BDDK’nın krediler için yaptığı yeni düzenleme takip edilirken, küresel piyasalarda bu sabahki temkinli risk iştahına karşın TL emsallerinden olumlu ayrışıyor.” bilgilerini paylaşarak Uysal’ın yaptığı açıklamanın etkisini biraz daha sürdürebileceğini kaydetti.

Ziraat, 20 Nisan’daki bülteninde dolar/TL paritesinde direnç noktalarında olan 6,94 ile 6,95 seviyelerinin altına hareketlerin yaşanabileceğini; destek konumlarında olan 6,83 ile 6,84 seviyelerine kadar düşebileceğini bildirdi.

Avro kurunda destek ve direnç

Lira karşısındaki euro kurunda 7.56 ile 7.52 seviyeleri direnç noktaları olarak, 7.45 ile 7,42 seviyeleri ise destek konumları olarak takip ediliyor. Dolar endeksi yüzde 0,14 oranındaki 0,141 puanlık artışla 99,977 seviyesinde bulunuyor.

VIX volatile (oynaklık) endeksi ise yüzde 6,4’lük yükseliş ve 2,44 puanlık artışla 40,59 seviyesinde işlem görüyor.

Sabah saatlerinde döviz kurları

Saat 11.24’te serbest piyasadaki Amerikan doları, 6,88 liradan işlem görürken avro 7,47 liradan alınıyor, 7,48 liradan satılıyor. Pound ise 8,57 liradan işlem görüyor.