Kategoriler
Gündem

Döviz kurları düşüyor… Sterlin rekorunun altına indi

Dün yükselen döviz kurları, bugün önceki kapanışının altında işlem görüyor. 10 lirayı geçerek rekor kıran sterlin/TL ise 9 lira 99 kuruşta bulunuyor. Ancak analistler, dolar/TL‘deki yükseliş trendinin sürdüğünü kaydetti.

Analistler, TL mevduatlarına ve döviz alımına ilişkin vergi indiriminin Türk lirası varlıklarına olumlu olarak yansıdığını bildirdi. Ancak Meksa Yatırım’dan Stratejist Zeynel Abidin Balcı, bu olumlu etkinin kısa sürebileceğini kaydetti.

Ziraat Yatırım, toparlanmanın ardından risk iştahının yeniden baskı altına girdiğini belirterek “Biden’ın ilk televizyon münazarasından piyasaları hareketlendirebilecek net bir sonuç çıkmazken, ABD vadelilerdeki satış baskısının piyasalar üzerinde etkisi görülüyor.” ifadelerini kullandı.

Döviz kurları ne kadar?

Saat 14.15’ten itibaren lira karşısındaki ABD doları önceki kapanışının yüzde 0,55 altında 7 lira 77 kuruş satış fiyatıyla işlem görüyor. Yüzde 0,82 azalan avro kuru 9 lira 10 kuruşta bulunuyor. İngiliz sterlini ise yüzde 0,74 değer kaybı içerisinde bulunuyor.

Sterlin, serbest piyasada, 9 lira 98 kuruş satış değeriyle işlem görüyor.

Dolar 7.69 TL’ye kadar düşebilir

“Şu aşamada koordineli olarak atılan adımların TL üzerinde olumlu etki yapmaya devam edeceğini düşünüyoruz.” diyen Ziraat Yatırım’dan analist, dolar kurunun 7 lira 69 kuruş seviyesine kadar düşebileceğini kaydetti.

Uzmanlar, dolar/TL’deki yukarı yönlü etkinin sürmesinde jeopolitik risklerin etkili olduğunu söylerken Alan Yatırım, Türk lirası varlıklarının gelişmiş ülkelerin para birimlerine karşı direnmede zorlandığını belirtti.

USDTRY paritesindeki destek ve dirençler

Ziraat Yatırım, paritelerde doların lehine hafif fiyatlamaların görüldüğünü belirtirken USDTRY paritesindeki yükseliş trendinin sürdüğünü aktaran Stratejist Zeynel Abidin Balcı, paritedeki ilk desteklerin 7.75-7.72 bandında yer aldığını kaydetti.

Lira karşısındaki dolar kurunda, ardından gelen desteklerin ise 7 lira 66 kuruş ile 7 lira 62 kuruşta bulunduğunu belirten Stratejist Balcı, kurdaki ilk dirençlerin 7 lira 84 kuruş ile 7 lira 86 kuruş bandında ve 7 lira 89 kuruş seviyesinde konumlandığını ifade ederek “Bu seviyelerde kar satışları görülebilir.” dedi.

Dolar ne kadar yükselir?

Stratejist, 7.84 ile 7.86 bandında yer alan dirençlerin ardından 7.93 ile 8 lira seviyelerinde bulunan dirençlerin geldiğini bildirdi. Zeynel Abidin Balcı, kurdaki kâr satışlarının ve destek seviyelerinin izleneceğini kaydetti.