Kategoriler
Ekonomi Gündem

Döviz kurları ne kadar? Dolar kaç TL? (28 Mayıs 2020)

Döviz ve altın işlemlerinde alınan vergi oranı beş katına çıkarıldı. Açıklamaya göre; yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı tedbirlerin ekonomik etkilerini en aza indirme amacıyla binde 2 oranında olan vergi, yüzde 1 oranına çıkarıldı.

Meksa Yatırım‘dan Zeynel Abidin Balcı, konuyla ilgili “Dövize olan talebi azaltmaya yönelik olarak yapılan düzenlemenin döviz kurlarına düşüş, alternatif piyasa olması açısından borsaya ayrıca olumlu etki etmesi beklenebilir.” ifadelerini kullandı.

Piyasalar geçtiğimiz aylardan beri, Kovid-19 pandemisinin etkisi altında. Tedbirler yavaş yavaş gevşetilirken bu ayın ortalarında, ikinci dalga endişesi, piyasalardaki iyimser havayı bozmuştu. Piyasalardaki iyimser hava tekrar görünüyor. 

Piyasalara olumlu hava hâkim

Kovid-19 salgınına karşı alınan tedbirler dünya çapında kademe kademe gevşetiliyor. Öte yandan gelişmelerden lira varlıklar da olumlu etkileniyor.

Tedbirlerin gevşetilmesiyle beraber piyasalarda olumlu hava hâkimken Stratejist Balcı’nın aktardığı bilgilere göre ons altın ve dolar kurunda kâr satışları görülüyor. Buna bağlı olarak dolar/TL paritesi ve ons altın fiyatı düşüyor. Lira karşısındaki dolar kurundaki düşüşe bu gelişmelerin yanı sıra Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının SWAP görüşmeleri ve Türkiye’nin risk primi (CDS) de etkili durumda.

Türkiye’nin risk primi 7 Nisan’da 651 seviyelerine kadar çıkmışken son günlerde 539 seviyelerine kadar indi. CDS, 539-540 civarında bulunuyor. Bu seviye, 5 Şubat’ta 236,82’deydi.

Öte yandan avro kuru, dolar kuru karşısında değer kazanıyor. Uzmanlar, dolar endeksi (DXY)’nin de değer kaybettiğini belirtiyor. Likidite ve güvenli liman talepleri, geçtiğimiz günlerde dolara yönelimi artırmışken DXY, 100 seviyesinin üzerinde çıkmıştı. DXY, 98,98 civarında bulunuyor.  

Döviz kurları ne kadar oldu?

Serbest piyasada, sabah saatlerinde, döviz kurları ne kadar oldu? Saat 8.10’dan itibaren Amerikan doları 6,78 liradan işlem görüyor. Euro kuru 7,46 liradan alınıyor, 7,47 liradan satılıyor. İngiliz sterlini ise 8,30 liradan alınıyor, 8,32 liradan satılıyor.

Lira karşısındaki ABD’nin para birimi, aynı dakikada, önceki kapanışının yüzde 0,19 yukarısında. Avro kurundaki değişim, yukarı yönle yüzde 0,15 oranında. Sterlin ise önceki kapanışının yüzde 0,18 üzerinde.