Kategoriler
Ekonomi

Döviz kurları ve piyasa yorumları (18 Ağustos 2020)

Dolar, dünkü kapanışta, önceki kapanışının yüzde 0,16 üstünde hareket etti. Euro kuru da yüzde 0,41 yükseldi. Sterlin ise yüzde 0,52 artışta.

Saat 13.00’ten itibaren lira karşısındaki Amerikan doları, önceki kapanışının biraz altında. Kur, önceki kapanışına göre yüzde 0,01 ekside hareket ediyor. Avro, yüzde 0,37 değer kazancında. ABD doları gün içinde, şu dakikaya kadar, 7 lira 40 kuruş ile 7 lira 36 kuruş bandında işlem gördü. Euro da 8 lira 80 kuruş ile 8 lira 74 kuruş seviyelerinde bulundu. Pound ise 9 lira 74 kuruş ile 9 lira 65 kuruş arasında hareket etti.

ABD doları, aynı dakikadan itibaren 7 lira 38 kuruşta bulunuyor. Euro 8 lira 78 kuruşta. Sterlinin ise serbest piyasadaki satış fiyatı, 9 lira 72 kuruş.

Lira değer kaybediyor

Analistler, dolar endeksi (DXY)’ndeki zayıflamaya rağmen dolar/TL’nin yükseldiğini belirtti. Uzmanlar, lira karşısındaki Amerikan dolarında yükseliş eğiliminin bulunduğunu kaydetti.

Alan Yatırım, Doğu Akdeniz’in de gündeme geldiği jeopolitik risklerin Türkiye’nin risk primini yükselttiğini belirtti.

Gelişmekte olan ülkelerin para birimlerinin hafif alıcılı olduğunu dile getiren Ziraat Yatırım da Türk lirasındaki baskının sürdüğünü ifade etti. Lira karşısındaki dolar kurunun 7 lira 40 kuruş direncine yakın seviyelerde hareket ettiğini, 7 lira 36 kuruş desteğinin üstündeki hareketlerin devamının görülmesi durumunda bu direncin kırılabileceğini kaydetti.

Ziraat, FX Bülteni’nde, USDTRY paritesinde 4,40 seviyesinin ardındaki direncin 7 lira 44 kuruş seviyesinde konumlandığını belirterek 7,36 liranın altındaki desteğin ise 7 lira 32 kuruşta bulunduğunu belirtti.

Avroda yükseliş trendi

Analistler, dolar karşısındaki avro kurunun yükseldiğini dile getirirken euro, lira karşısında da yükselişini sürdürüyor.

Durumu, “TL majör para birimleri karşısında direnme konusunda zorlanıyor.” şeklinde yorumlayan Alan Yatırım, EURTRY paritesinde, teknik açından orta ve kısa vadeli yükseliş trendlerinin sürdüğünü; kısa vadeli dirençlerin 8 lira 81 kuruş ile 8 lira 91 kuruş seviyelerinde konumlandığını, desteklerin ise 8 lira 72 kuruş ve 8 lira 63 kuruşta bulunduğunu bildirdi.