Kategoriler
Ekonomi Gündem

Döviz kurları yükselişini sürdürüyor… Piyasa yorumları

Risk iştahının yükselme eğiliminde olduğunu belirten analistler, dolar kurundaki yükselişin sürdüğünü kaydetti. Pandemiye karşı alınan tedbirlerin ülkelerce gevşetilmeye gidilmesiyle piyasalar olumlu görünüm sergiliyor. Meksa Yatırım, küresel borsaların petrol fiyatındaki toparlanmadan ve kısıtlamaların gevşetilmesinden destek kazandığını belirtti.

Küresel borsaların toparlanmaya hızla devam ettiğini bildiren Meksa‘dan Stratejist Zeynel Abidin Balcı, bu gelişmenin döviz kurlarından ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB)’nin rezerv tartışmalarından etkilenen Borsa İstanbul’a yansımadığını kaydetti.

Öte yandan ABD ile Çin arasındaki gerilimler de küresel piyasaların gündeminde bulunuyor.

TL negatif artışıyor

Ziraat Yatırım bugünkü notunda, Türkiye’nin beş yıllık risk (CDS) priminin 601 seviyesinde olduğunu aktarırken liradaki negatif yönlü ayrışmanın sürdüğünü kaydetti. Öte yandan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak saat 16.00’da küresel yatırımcılara sunum yapacak.

Yurt içinde günün önemli olayı olarak Albayrak’ın telekonferans görüşmesi yer alıyor. Stratejist Zeynel Abidin Balcı, TCMB’nin SWAP limitlerini yüzde 40’a çıkardığını aktararak “Bu sayede Merkez Bankası rezervlerini bir miktar daha arttırılabilecek.” değerlendirmesinde bulundu.

“DXY güç kazanıyor”

Stratejist Balcı, bugünkü notunda, artan risk iştahıyla beraber dolar endeksi (DXY)’nin güç kazandığını bildirdi. Balcı’nın aktardığı bilgilere göre, DXY‘deki kazanımın küresel likidite talebinin yanı sıra Almanya Anayasa Mahkemesi’nin Avrupa Merkez Bankasının tahvil alımının anayasayı kısmen ihlal ettiği kararına varması yer alıyor. Endeks şu saatlerde 100.03 seviyesinde bulunuyor.

Ziraat Yatırım, Almanya Mahkemesi’nin bu kararının EURUSD paritesinde değer kaybına yol açtığını ve Almanya’nın parasal genişleme programına katılımını zora soktuğunu kaydetti. Küresel çapta değer kaybeden avro lira karşısında değer kazanıyor.

VIX oynaklık (volatilite) endeksi ise yüzde 10,73 oranındaki düşüşle 32,11 puandan işlem görüyor. Meksa Yatırım “…FED’in Mayıs ayı başlarında ETF alımlarına başlayacağı kararı diğer önemli bir gelişme. Ancak henüz tarih kesinleşmiş değil. Bugün açıklanacak ABD özel sektör istihdam verisi takip edilecek. Piyasalarda temkinli görünümle birlikte toparlanma çabası korunuyor.” bilgilerini paylaştı.

Piyasa takvimi

Türkiye saati ile 14.00’te ABD’de MBA Piyasa, Satınalma ve Refinansman endeksleri açıklanacak. Saat 15.15’te ise Amerika’da ADP özel sektör istihdamı verileri sunulacak. Saat 15.30’da Chicago ABD Merkez Bankası finansal koşullar endeksi piyasaların gündeminde yer alacak.

Saat 16.00’da Albayrak’ın görüşmesi piyasalar açısından önem taşırken saat 17.30’da, Amerika’da, DOE Petrol-Benzin-Damıtılmış Ürün Stokları ve Kapasite Kullanım Oranı duyurulacak.

Saat 18.00’de Amerika’da, JP Morgan Global Hizmet-Bileşik Satın Alma Yöneticileri Endeksi yayımlanacak. Endeksin duyurulmasından yarım saat sonra ise yine Amerika’da İşletme Belirsizlik ve İş Beklentileri endeksleri kamuoyuna bildirilecek.