Kategoriler
Ekonomi Gündem SonDakika

Döviz kurlarında son durum

Alan Yatırım, Türk lirası varlıkların gelişmiş piyasaların para birimleri karşısında dalgalı görünüm sergilediğini bildirdi.

Uzmanlar, ABD’deki başkanlık seçimleri sırasında piyasalarda, dün oynaklığın görüldüğünü kaydetti. Ziraat, gelişmekte olan ülkelerin para birimlerinde bu hafta olumlu görünüm sergilediğini belirtirken Türk lirasının negatif ayrıştığını ifade etti.

Yapı Kredi Yatırım, lira karşısındaki ABD doları ve avro kurunda, volatilite (oynaklık) ve yön bulma çabasının görülebileceğini kaydetti.

Kurdaki oynaklık

Alan Yatırım, piyasalardaki oynaklığı “Dolar TL kurundaki volatilite oldukça yüksek seyrediyor. ABD başkanlık seçiminde sonuçların netleşmemesi ve adaylardan gelen açıklamalar Dolar TL kurunda yönün aşağı ve yukarı yönde değişmesine neden oldu. ABD başkanı Donald Trump’ın açıklamaları sonrasında TL dolar karşısında değer kazanırken, Biden’ın yaptığı açıklamalar TL varlıkları negatif etkiledi. Güne 8.40 seviyelerinde başlayan Dolar TL kuru adaylar arasındaki gerilimin yükselmesiyle 8.52 seviyesinin üzerine çıkarken, öğleden sonra yeniden 8.40 seviyelerine geriledi. Yeni işlem gününde Demokratların başkan adayı Biden’ın zafere daha yakın gözükmesi TL üzerinde baskı yaratıyor.” şeklinde anlattı.

Döviz kurları ne kadar?

Saat 12.34’ten itibaren serbest piyasada, günlük bazda yüzde 0,44 değer kazanan ABD doları, 8 lira 45 kuruştan işlem görüyor. Yüzde 0,99 artış kaydeden euro, 9 lira 97 kuruşta yer alıyor. Dünkü kapanışına oranlı yüzde 0,84 yükselen sterlin ise 11 lirada bulunuyor.

USDTRY ne kadar olur?

Ziraat Yatırım, bugünkü bülteninde, lira karşısındaki Amerikan dolarında, 8 lira 40 kuruş ile 8 lira 50 kuruş bant hareketinin görülebileceğini kaydetti. Ziraat, bu bandın dışındaki hareketlerin görülmesi durumundaysa 8 lira 33 kuruşun destek, 8 lira 58 kuruşun direnç olabileceğini belirtti.

Türkiye saatiyle 22.00’de ABD Merkez Bankasının faiz kararı, 22-30’daysa ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell’ın konuşması piyasaların gündeminde bulunuyor.

Avro/TL’de durum ne?

Alan Yatırım, euro/TL hakkında “TL Euro karşısında tarihi düşük seviyeyi gördükten sonra sınırlı bir şekilde toparlandı. Yeni işlem gününde TL varlıklardaki değer kaybına bağlı olarak 9.95 seviyelerine yöneldi.” açıklamalarında bulundu.

Yapı Kredi Yatırım, EURTRY paritesinde, 9 lira 84 kuruş ile 9 lira 75 kuruşun destek, 9 lira 99 kuruşun ise direnç olabileceğini kaydetti.