Kategoriler
Ekonomi Emlak Haberleri

Dövizdeki artış inşaat maliyetlerini nasıl etkileyecek?

Babacan Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Babacan, döviz kurlarında yaşanan artış hakkında açıklamalarda bulunmuştur. Babacan, yüzde 30’a yakın oranda kaydedilen yükseliş nedeniyle yarı mamul ve malzeme satan firmalardan teklif almakta zorlandıklarına değinmiştir. Ayrıca Babacan, inşaatların durma durumuna geleceğini belirtmiştir.

Kasım ayında başlayan ve hala devam eden kur şokunun ilk etkisi tedarikte yaşandı. Gıda, hazır giyim gibi pek çok sektörde ham madde ve mal tedariki neredeyse sıfıra indi. Dünya Gazetesi’nden Yener Karadeniz’in haberine göre; inşaat sektörü de döviz kurlarındaki hareketlilikten etkilenmektedir.

İbrahim Babacan; “İnşaatların Durması Söz Konusu”

İbrahim Babacan, döviz kurlarında yüzde 30’a yakın oranda gerçekleşen artış nedeniyle yarı mamul ve malzeme satan firmalardan teklif almakta zorlandıklarını söylemiştir. Ayrıca Babacan konuyla ilgili olarak şu açıklamalarda bulunmuştur; “Bu olağanüstü dönemde yarı mamul, dövize endeksli olduğundan dolayı firmalar teklif vermek istemiyor. İnşaatta çok ciddi maliyet artışı yaşanmaktadır. Bu durum imalat ve yapımı ciddi şekilde etkileyecektir. Böylece inşaatların durması söz konusu olacaktır.”

Babacan, aynı durumda yüklenicilerin fiyat farkı istemeye başladığının da altını çizmiştir. Aurıca; “Eskiden yüklenici bir firma yüzde 30 fiyat farkıyla çalışıyordu. Fakat malzeme fiyatlarında artış çok kısa sürede yüzde 30’u geçince herkes beklemeye geçti. Üstelik yakın dönemde asgari ücret artışlarıyla beraber işçilik maliyeti de maliyetlere yansıyacaktır.” şeklinde açıklamıştır.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…