Kategoriler
Proje Haberleri

Dünya Borsaları hızla çöküyor

Küresel çapta etkisini sürdüren koronavirüs (covid-19) son olarak borsaları çarptı. Salgın hastalığın etkisi altına aldığı sadece canlılar olmadığının büyük en kanıtı ekonomik alanda yaşanan sıkıntılardır. Yaşanan tüm süreç ekonomik anlamda kötü sonuçlar doğurmaya devam ediyor. Uluslararası krize neden olan virüs, dünya borsalarındaki paraları eritti.

Dünya büyük kayıplar vermeye devam ediyor

Koronavirüs salgını dünya genelinde yayıldığı andan bu yana gerek hasta sayısı gerek piyasalarda oluşan dengesizlikleri arttırıyor. Her alanda etkisi hissedilen virüse karşı Merkez Bankalarından toplam büyüklüğü 5 trilyon dolar teşvik paketlerine rağmen dünya borsası sarsıntıya uğradı.

2020’de meydana gelen ekonomik kayıplara bakıldığında, 2008’de yaşanan ekonomik krizin üstüne çıkmayı başarmış görünüyor. Panik ve kaosun arttığı ortamda piyasalarda yaşanan değişikliklere dünya borsası da eklendi. 12 Şubattan bu yana değer kaybeden dünya borsası, piyasa değerini bir ay içinde 28 trilyon dolar eritti.

Dünya borsaları endeksi kayıp vermeye devam ediyor

Dünya borsaları endeksi olarak tanımlanan MSCI World, geçtiğimiz şubat ayından itibaren yüzde 32 değer kaybı yaşadı. Bu süreç işlem görmeyi sürdüren şirketlerin piyasa değerlerinin 28 trilyon dolar azalmasına neden oldu. Sonuç itibariyle 87 trilyondan sadece 59 trilyon dolar kaldı.

İtalya’nın zararı artıyor

Dünya genelinde en fazla ölüm oranına sahip İtalya’ya bir kötü haber daha geldi. Üretimi durdurmasının yol açtığı değer kaybını hızlı yaşayan İtalya, aynı zamanda virüsten en çok etkilenen ülke konumunda. Ülke endeksi yüzde 37 kayıp yaşarken, Yunanistan yüzde 39, Fransa yüzde 33, Amerika yüzde 34.5 ve Almanya yüzde 35 endeks kaybı yaşadı.

Çin her anlamda kazanmaya devam ediyor

Brezilya ise bu süreçte en fazla düşüş yaşayan ülkelerde başı çekti. Düşen borsa değeri yüzde 41.1 olarak görülürken, bu ülkeyi yüzde 41.3 Lüksemburg, yüzde 40.2 Avusturya takip etti. Çin’in Wuhan bölgesinde ortaya çıkan ve tüm dünyaya yayılan koronavirüs, son dört aydır yaşanan olumsuz gelişmeler sonunda Çin’de yüzleri güldürdü. Son üç aylık verilere bakıldığı zaman Çin’in en kazançlı ülke olduğu belirtilerek, Çin borsasının yüzde 8 prim yaptığı konuşuluyor.

Türkiye borsasında son gelişmeler

Dünya borsasında konumunu korumaya gayret eden Türkiye, koronavirüsten nasibini aldı. Borsa İstanbul dünya ortalamasının yarısında kalmayı başarsa bile yüzde 25.8 düşüş yaşadı.