Kategoriler
Emlak Haberleri

Dünya Habitat Gününde barınma ihtiyacı yeniden hatırlatıldı

Dünya Habitat Gününün bu yılki teması “Herkes İçin Konut-Daha İyi Bir Kentsel Gelecek” oldu. Konuya ilişkin açıklamada bulunan Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, Birleşmiş Milletler tarafından her yıl Ekim ayının ilk pazartesinin Dünya Habitat Günü olduğunu hatırlattı. Bu yıl 5 Ekim tarihine denk gelen bu özel gün, insanın en temel ihtiyacını yeniden gözler önüne seriyor.

“Dünya Habitat Günü her yıl kutlanıyor”

Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, Birleşmiş Milletler tarafından her yılın ekim ayına denk gelen Habitat Gününe özel konuşmada bulundu. En temel ihtiyacın barınma hakkı olduğunu hatırlatan Özelmacıklı, durumun anayasamızda da ele alındığının altını çizdi. Son derece hassas bir konu olan barınma hakkı anayasada insana yakışır bir biçimde görülmektedir. BM’nin çatısı altında düzenlenen Dünya Habitat Günü ise barınma ihtiyacını her yıl yeniden bizlere hatırlatıyor.

Bu yılın 5 Ekim 2020 tarihine gelen özel gün, konu itibariyle “Herkes İçin Konut-Daha İyi Bir Kentsel Gelecek” başlığı altında anımsandı. Böylece daha güvenli şehirler oluşturmak ve gecekondu olmayan bir şehir yaratarak geleceğimizi güven altında planlamak zorunluluğu bulunuyor. Pandemi sürecinde alınan sosyal izolasyon tedbirleri bu ihtiyacın ne derece gerçekçi olduğunu gözler önüne serdi. Biran evvel harekete geçilmeli ve gerektiği takdirde her kurum elini taşın altına sokmalıdır.

“Kentsel dönüşüm projeleri başlatılmalı”

Özelmacıklı, barınma hakkına yönelik gelişmelerin Türkiye’de baskın olabilmesi adına kurumların hareket kazanmasının önemli olduğunu söylüyor. Kentsel dönüşüm projelerinin sayıca arttırılması ihtiyaca yönelik olumlu yanıtların alınmasına neden olacak.

Bu kapsamda Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerini hatırlatan genel müdür, kendisine ait bir konutta oturum sağlayan kesimin yalnızca yüzde 58,8 olduğunu söyledi. Kirada oturanların yüzde 25,6 oranını oluşturduğu verilerde, lojmanda oturanların sayısı yüzde 1,3’ü buluyor. Ayrıca kendi konutunda oturmayıp kira ödeyenler ise yüzde 14,3’lük payı kaplamaktadır.

Barınmada karşılaşılan ortak ve en önemli sorunlar; izolasyondan dolayı oluşan ısınma, sızdıran çatı, nemli duvar, çürümüş pencere çerçeveleri, hava kirliliği, çevre kirliliği veya çevresel faktörlerdir.

“Evsizlere yönelik projelere devam edilmeli”

Pandemi ilan edilmediği dönemlerde dünya üzerinde toplamda evsiz insanın 1,8 milyar rakamına ulaştığını açıkladı. Ülkemiz genelinde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından Covid-19 hastalığı tespit edilen kesim arasında evsiz ve barınma ihtiyacı olan kişilere yönelik konaklama projeleri başlatılmıştır. Proje kapsamında kamu kurumlarının misafirhaneleri vatandaşlara açıldı.

Bu tür sosyal projelerin devamının sağlanması gerekliliğine değinen Altın Emlak Genel Müdürü Özelmacıklı, “Yurt dışında olduğu gibi yerel yönetimlerinde proje geliştirmesi lazım” dedi. Hayata geçirilecek olan projelerin sosyal ihtiyaçlara yönelik temel hizmetlere ve altyapıya sahip olması şarttır.