Kategoriler
Gündem

Dünyada ilk olan Adba, Ankara’da sunuldu

Türkiye’de üretilen zırhlı midibüs Adba, Ankara’da sunuldu. Sivil bir görünüme sahip midibüs, B7 güvenlik seviyesinde, en yüksek zırh donanımına sahip olan ve bugüne kadar üretilen tek araç olarak ilgiyi üzerine çekiyor.

İHA’nın haberine göre, ülkemizde üretilen Adba isimli bu araç, dünyada bir ilk olma özelliğine sahip.

Akdeniz Güvenlik Hizmetleri A.Ş. iştiraki Mai Grup tarafından tasarlanan araç, hem sivil hem askeri kullanıma uygun durumda. İki buçuk yıllık AR-GE faaliyetlerinin ardından üretilen Adba, 24 +1 ve 22+1 yolcu kapasiteli olmak üzere iki modelde sunuluyor. Zırh delici mermi ve mayınlara karşı yüksek derecede koruma sağlayan araç, 140 kilometre hıza kadar çıkabiliyor ancak aracın maksimum hız limiti yaklaşık 105 kilometre seviyesine ayarlanmış durumda.

Adba, inşaat kolonundan daha sağlam

Adba, dışarıdan sivil bir görünüme sahip olan ama içi tamamen askerî bir görünüme sahip durumda. Akdeniz Güvenlik Hizmetleri A.Ş. iştiraki Mai Grup Genel Müdürü Bülent Özkan içi askerî araç şekilde olan zırhlı aracı,  “Poli-Karbon ile kaplı camların arkasında zırhlı camlar vardır. Hemen altında dışarıdan olabilecek saldırı durumuna karşı açılabilir atış mazgalları var. Bunlar sayesinde güvenlik personelimiz herhangi bir saldırıya cevap verebilsin.

Mayın koltuklarımızın herhangi bir patlamada personeli ayağa kaldırıp sarsıntıyı minimuma iletir. Bu tip yaralanmayı önlemek amacıyla konulmuştur. Basınç çok ciddi bir olay bu nedenle koltuklar hafifi yukarı hareket eder. Tavan ve arka tarafta iki adet çıkış kapımız var. Bunlar dünya standardı büyüklüğündedir.

Personelin rahatça çıkabileceği büyüklüktedir. Zırhlı camlarımızın koruması çok yüksek. Bu camları normal camlar yerine poli-karbonla kaplıyoruz. Bunların darbe emme özelliği var. Yanmama özelliği var. Yanıcı madde zarar vermiyor camlara. Normalde inşaat balyozu ile vurabilirsiniz cama inşaatın kolonu yıkılır ama bu cam zarar görmez.” ifadeleriyle tanıttı.