Kategoriler
Ekonomi Gündem

E-belediye sistemi 3 milyar lira tasarruf sağlayacak

Önümüzdeki yıl içerisinde bütün belediyelerin elektronik belediye sistemine geçeceğini duyuran İçişleri Bakanlığı, yılda 3 milyar lira tasarruf sağlanacağını belirtti. Sistemle birlikte vatandaşa daha hızlı ve daha kaliteli hizmet verileceği belirtilirken yerel yönetim ve kamu kurumları arasındaki veri paylaşımının hızlanacağı aktarılıyor.

İçişleri Bakanlığının başlattığı E-belediye Bilgi Sistemi projesi bütün belediyeler tarafından ücretsiz kullanılacak. Bu sistemle beraber belediyeler, tüm iş ve işlemlerini elektronik ortam yapabilirken yurttaşlara yönelik yerel hizmetler, sanal ortamdan sağlanabilecek. Elektronik belediye sistemi, ayrıca, belediyelerin uyguladığı inşaat izin süreçlerini de kısaltacak.

E-belediye, yerli yazılımlarla desteklenecek

Belediyelerin ücret ödemeden kullanacağı e-belediye sistemi, İçişleri Bakanlığında görevli olan personeller tarafından yapıldı. Projenin mimarisi ve kodlarının yanı sıra program, yerli işletim sistemi olan PARDUS ile çalışacak şekilde tasarlandı. Proje ile beraber geliştirilecek mobil uygulamalar sayesinde yurttaşlar, mobil cihazlar aracılığıyla hizmet alabilecek. Yerli unsurlarıyla dışa bağımlılığı azaltan projenin Bilgi Sistemi için ek bir harcama yapılmadı. 

Bunların yanı sıra projenin Türkiye’deki yatırım ortamının da iyileştirileceği de öne sürüldü. Projede iş yeri açma ve çalışma ruhsatı alma süreçleri elektronik ortama aktarılacak. Bu sayede Türkiye, Dünya Bankasının iş yapabilirlik endeksinde 30 sıra öne çıkacak. 

Yaklaşık 8 milyon lira tasarruf sağlandı

Aktif olan Elektronik Belge Yönetim Sistemi (EBYS) sayesinde toplam 2 milyon 274 bin 124 adet evrak işlem görürken 7 milyon 936 bin 693 lira değerinde tasarruf sağlandı. Yerel yönetimler sistemin donanımına, yazılımlarına, lisanslarına ve bunların kullanımını sürdürülmesine ilişkin doğan masrafları ödemiyor. Projede yer alan veri tabanındaki veriler, belediyenin bünyesinde bulunacak olup yerel yönetimin dışında herhangi bir kuruluş, bu verilere ulaşamıyor. Sistemde mevcut olan uygulamaların yanı sıra önümüzdeki yılda sisteme taşınacak uygulamalarla beraber ilgili işlemler için yurttaşlardan belge istenmeyecek.