Kategoriler
Emlak Haberleri Manşet

Ecrimisil ve satış bedeli ödemeleri ertelendi

Satış ve ecrimisil (işgal tazminatı) bedelleri ertelendi.  Tarım ve hayvancılık için izinsiz kullanılan alanların kullanımından doğan ecrimisil bedelleri; Hazine’nin özel mülkiyetindeki taşınmazlar ile Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki alanlar, erteleme kapsamına girecek.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Millî Emlak Genel Tebliği, Resmî Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı. Ertelemelerde ek bir faiz veya zam alınmayacak. Borç, taksitlerle ödenecek.

Yeni tip koronavirüs salgınıyla ilişkin mücadele kapsamında yapılan erteleme, bu yılın 1 Nisan ile 1 Temmuz arasındaki borçları kapsıyor.

Erteleme hangi taşınmazlar için geçerli?

Erteleme; orman vasfını kaybetmiş Hazine arazilerini (2B), Hazine taşınmazlarını; Hazine’ye ait tarım arazilerini, Hazine taşınmazlarını satın alanlar ve doğrudan satın alma hakkına sahip olanları kapsıyor.

Satış bedeli ertelemesi

Satışa esas tebligat tarihinden itibaren en geç üç ay içerisinde peşinat veya satış bedelini ödemesi gerektiği bildirilenlerin son ödeme tarihi, daha önce taksitli satış sözleşmesi imzalananların vade tarihleri, erteleme dönemi içerisinde olanların ödeme süreleri ilgili idareye başvurmadan ertelendi.

Ecrimisil ertelemesi

Genelge’ye göre; hazine taşınmazlarının tarım ve hayvancılık amacıyla izinsiz kullanımından doğan ecrimisil ödemeleri, vade tarihlerinden itibaren en geç üç ay sonraya ertelendi. Tarım ve hayvancılık amacıyla kullanılan Hazine taşınmazlarından 1 Nisan 2020 tarihi itibariyle işgal edildiği tespit edilip henüz bedel tespit komisyonunca ecrimisil tespit ve takdir edilmeyen ya da tespit ve takdir edilip henüz tebliğ edilmeyen ecrimisil işlemleri ertelendi.

İşgal tazminatı işlemleri ertelenirken hasat ve sezon dönemi ile zaman aşımı süresi de hesaba katılacak.

Tebligatta bulunulacak

Ertelenen satış ve ecrimisil bedellerinin türleri, bunların taksit ve tutarlarının yanı sıra son ödeme tarihleri; vadesinde ödenmeyen bedeller ile diğer hususlar (varsa) açıklanarak ilgili idare tarafından ilgililere tebligatta bulunulacak.

Yazılı tebligat işlemi, erteleme süresi sona ermeden önce yapılacak. Yetkili kurum olarak; Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün Millî Emlak Dairesi Başkanlığı veya Millî Emlak Müdürlüğü; yoksa ilçelerdeki Millî Emlak Şefliği ilgilenecek.