Kategoriler
Ekonomi Gündem

Ed Parker: Türkiye oldukça etkileyici direnç gösterdi

Fitch Ratings’in Avrupa, Orta Doğu ve Afrika (EMEA) Ülke Notları Grubu Direktörü Ed Parker, Türkiye’nin ekonomik tablosunu değerlendirdi. Genel olarak olumlu ifadeler dile getiren Parker, bazı olası risklere de değindi.

Fitch Ratings (Fitch Derecelendirme Kuruluşu) tarafından Birleşik Krallık’ın başkentinde düzenlenen etkinlikte konuşan Parker, Türkiye’nin ekonomik durumunu değerlendirdi.

İngiltere’de düzenlenen Küresel konferansta konuşan Ed Parker, Türkiye’nin genel ekonomik görünümünün iyiye gittiğini aktardı.

Londra’da konuşan EMEA Ülke Notları Grubu Direktörü Parker, Türkiye’de yaşanan enflasyonun düştüğüne ve Türkiye ekonomisinin büyüdüğüne dikkat çekerek “Türkiye’de bazı temeller hâlen son derece güçlü; kamu bilançosu, düşük kamu borcu gibi. Özel bankalar görece iyi durumda. Türkiye geçen yazki finansal krizden toparlanarak ve dengelenerek son derece etkileyici bir şekilde direnç ve esneklik gösterdi.” ifadelerini kullandı.

Cari açık yok… Cari fazla veriliyor

Ed Parker, cari açık ve enflasyon verileri hakkında olumlu açıklamalarda bulundu.

AA’nın haberine göre, 60 milyar dolarlık cari açığın kapatıldığına işaret eden Parker, “şu anda cari fazla veriliyor.” diyerek sözlerini, “Ayrıca bunu finanse etmeleri için gereken sermaye akışını çekmekte hiç zorluk yaşamadılar. Geçen sene bu zamanlarda bu konuda şüpheler vardı. Enflasyon şu anda düşüyor ve büyüme iyileşiyor.” şeklinde sürdürdü.

“Kamunun dış borcu görece düşük seviyede”

Toplam rezerv sayısının daha önemli olduğunu düşündüklerini belirten Direktör Parker, Türkiye’nin toplam rezervinin yaklaşık olarak 100 milyar dolar seviyesinde olduğunu belirterek net döviz rezervinin ise yaklaşık olarak 30 milyar dolar olduğunu söyledi. Parker, sözlerini “Bunun sebebi kamunun dış borcu yükümlülükleri görece düşük seviyede. Finansman yükümlülüklerinin büyük çoğunluğu özel sektöre, şirket ve bankalara ait. Biz toplam rezervin daha önemli bir gösterge olduğunu düşünüyoruz.” ifadeleriyle sürdürdü.

Bankaların varlık kalitesinde bozulma görülüyor

Türkiye’yi bekleyen olası risklere de değinen Ed Parker, kamu borcunun milli gelire oranının bu yıl sonunda yüzde 4 seviyesine yaklaştığını belirterek bankaların varlık kalitesinde bozulmanın gözlemlendiğini kaydetti.

Parker, ayrıca, Suriye ve Orta Doğu’daki olumsuzlukların, yerel ve dış politikadaki belirsizliklerin getirdiği olası risklerin yanı sıra ABD’nin uygulayabileceği yaptırımların da potansiyel riskler arasında olduğunu söyledi.