Kategoriler
Emlak Haberleri

Ege ve Akdeniz bölgesinde oluşan talep yeni projelere zemin hazırlıyor

Ege ve Akdeniz konut satışlarında talep artışı yaşadı. ProjEkspert Gayrimenkul kurucusu Emel Akbaş İdikut, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgın hastalığının talepte bazı bölgeleri öne çıkardığından bahsetti. Artışta ilk sıraya yerleşenler ise Bodrum, Antalya ve İzmir oldu.

Ege ve Akdeniz bölgesi değer üstüne değer katıyor

ProjEkspert Gayrimenkul Emel Akbaş İdikut, dünya üzerinde olumsuz etki yaratan salgın hastalığın sektörde değişimlere neden olduğunu ifade etti. Yaptığı değerlendirmede değişen tüketici istekleri Ege ve Akdeniz bölgelerinde talep artışına sebep veriyor. Türkiye geneli için bu bölgelerde oldukça yüksek fiyatlardan giden konut, arsa ve tarlalarda zam üstüne zam geldi.

Sağlık Bakanlığı altında birleşen bilim kurulu üyelerince tedbir süreçleri uzatıldı. Online eğitim kararı veren Milli Eğitim Bakanlığı, eğitime hibrit sistemini getiriyor. Bunun üzerine yazlık bölgelere akın eden vatandaşların kalma süresi her geçen gün uzamıştır. Hatta kalıcı olma kararına varanların nüfus artışına neden olduğu biliniyor.

7’den 70’e kalıcı olma isteği

Emel Akbaş İdikut, Ege ve Akdeniz bölgeleri başta olmak üzere, kıyı şeridinde gayrimenkul fiyatlarının talebe bağlı olarak arttığından söz ediyor. Yoğunlukla göç alan bölgenin Bodrum olduğunu vurgulayan İdikut, Ocak-Ağustos dönemleri arasında ortalama zammın yüzde 20’ye vardığını söyledi. Ancak yeni projelerde zam oranları yüzde 40’ın üzerine çıkabilmektedir.

İzmir’in son zamanlarda talep artışında diğer metropollere kıyasla daha fazla öne çıktığı görüldü. Uzun süredir elde kalan konut stokları indirim sürecinin başlamasıyla birlikte önemli derecede eridi. Yılbaşından bu yana İzmir’de ortalama fiyat artışı yüzde 17’yi bulurken, yeni konut projelerinde bu oran yüzde 20’nin üzerine çıkabilmektedir.

Metrekare fiyatı İstanbul’u geçti

Pahalılığıyla iyi bilinen İstanbul’u metrekare birim fiyatlarıyla geride bırakan bölgeler gayrimenkul sektöründe değişimi getiriyor. Firmalar oluşan talebi karşılamak için yeni etaplar ve yeni proje üretme yarışına girdi. Gayrimenkulde talebin en üst seviyeye eriştiği konumlardan bir diğeri ise Antalya oldu. Ocak-Ağustos döneminde ortalama konut fiyatı yüzde 20’ye çıkarken, yeni konut projelerinde bu oran yüzde 40’ın üzerine çıkabilmektedir.

Bodrum haberlerine göz atmak için tıklayınız.