Kategoriler
Ekonomi Gündem

Ekonomik büyüme, krizi tek başına önleyemez

Türkiye’deki siyasi kriz, ekonomik krizi tetikliyor. Borca dayalı büyüme modelinin, bugünkü krizin oluşumunda önemli rol oynarken demokrasi, yatırım gelmesi için değil; yurttaşlar için talep edilmesi gerekiyor.

Ümit Akçay, ülkemizdeki ekonomik açıdan temel problemin “yapısal kriz” olduğunu söylerken yapısal krizi yaratanların arasında hükûmeti de araya katıyor.

Cumhuriyet gazetesinden Şehriban Kıraç, Doç. Dr. Ümit Akçay ile röportajda buluştu.

Akçay, “Krizde dip nokta görüldü mü?” sorusuna “Henüz görülmedi.” diyerek Türkiye’deki ekonomik krizin derinleşeceğini ifade etti.

“Krizde henüz dip görülmedi” diyen Berlin Ekonomi ve Hukuk Okulu Ekonomi bölümündeki öğretim üyesi Doç. Dr. Akçay “Yaşadığımız basit bir resesyon değil, yapısal kriz. Bu yüzden krizden çıkış için ekonominin büyümeye geçmesi yeterli olmayacak.” ifadelerini kullandı.

“Türkiye’de ekonomik kriz siyasi krizi, siyasi kriz de ekonomik krizi besliyor. Literatürde bu durum, ‘yapısal kriz’ olarak adlandırılıyor.” diyen Akçay, yapısal krizin 2013 yılından beri Türkiye’de var olduğunu belirtti.

Merkez Bankasının uygulaması “nafile”

Dolar kurunu düşürmek için Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) faiz indirimi hakkında uygulamasını değerlendirem Öğretim Üyesi, TCMB’nin adımlarının borç yarattığını söyleyerek şu sözlere yer verdi

“Türkiye’deki yapısal kriz, döviz-faiz kıskacı biçiminde açığa çıkıyor. Bunun anlamı, ekonomik büyümeyi canlandırmak için yapılan faiz indirimlerinin döviz şokları ile karşılaşması. Döviz-faiz kıskacı, ekonomi yönetiminin krize müdahale araçlarının da sınırlı olduğunu, yani aynı zamanda ‘kriz yönetiminin krizi’nin de yaşandığını gösteriyor.

Merkez Bankasının yaptığı düzenlemeler, borca dayalı büyüme modelini canlandırmaya yönelik adımlar. Ancak krizi yaratan bizzat bu model. O nedenle atılan adımlar nafile.

Ekonomi yönetiminin aklında, kredi canlanmasının ekonomik toparlanmayla sonuçlanacağı varsayımı var. Bunu kamu bankalarının öncülüğünde hayata geçirdiler. Ancak 2013 sonrasındaki her kredi genişleme döngüsü daha büyük bir kredi çöküşüyle sonuçlandı. Krize neden olan yöntemlerle krizden çıkmaya çalışıyorlar, temel sorun bu.”

İşsizlik oranları yüksek seviyelerde devam edecek!

Küresel resesyon uyarılarının Türkiye’yi nasıl etkileyeceği sorusuna cevap veren Akçay, “Kur tahmini yapmak anlamlı değil ama büyüme konusunda en iyimser tahminler bile 2019 için daralma tahmini yapıyor.” sözlerini, “İşsizlik de büyüme bağlı olarak yüksek seyretmeyi sürdürecek.” şeklinde sürdürdü.