Kategoriler
Ekonomi

Ekonomik etmenler 60 milyonu yoksullaştırabilir

Ekonomik etmenler tüm dünyayı karanlığa doğru hızla sürüklüyor. Dünya Bankası’nın yapmış olduğu açıklamaya göre, salgın hastalık 60 milyon kişi üzerinde olumsuz etkiler yarattı. Günde 2 dolardan (13,5 TL) daha aza tamah eden sayısı azımsanamayacak kadar fazla olduğu görülürken, ülkeler birer birer büyük açlık sınırına yaklaşıyor.

Ekonomik etmenler 60 milyonu yoksullaştıracak

Yeni tip koronavirüs (covid-19) hastalığının tüm dünyaya yayılımıyla birlikte aşı çalışmalarında hız kazanıldı. Ancak yakın zamanda anlaşıldığı üzere birçok karaktere sahip olan salgın hastalık, ülkeler arasında farklı etkiler gösterebiliyor. Bu nedenle yapılan çalışmaların uzayacağı, gelişmiş ülkelerin dahi bu süreci en az 12 ay içerisinde tamamlayabilecekleri açıklandı. Tüm dünyada aşıyı bulan ülkenin ekonomik anlamda güç kazanacağı haberleri yayılırken, Türkiye’de bu süreci Dr. Ercüment Ovalı ve ekibi başarıyla yürütüyor.

Uzayan süreç karşısında binleri aşan ölüm vakalarıyla ABD, İtalya ve İspanya gibi gelişmiş ülkeler ekonomik etkilerin tüm olumsuzluğunu hissetti. Süreç karşısında tedbirleri arttıran Türkiye’de ise iş faaliyetlerinin durdurulması birçok kişiyi mağdur etmeye devam ediyor. 16 milyon kişinin işsizlik ile boğuştuğu tespit edilirken, sektörler arası daralmalar fiyat artışlarına ve iş kayıplarına neden olmakta.

Dünya Bankası ise yaşanan olumsuzluklara karşı yaptığı araştırmalarda ülkeler üzerindeki olumsuz ekonomik etkiler baz alındı. Bankanın yapmış olduğu açıklamada; 1998 yılında küresel boyutlu ekonomik krizden beri ilk kez yoksulluğun yeniden böylesine derin bir şekilde yaşanacağı tespiti yapılmıştır. Özellikle 60 milyon üzerinde etkinin hissedileceği belirlenirken, CNN’de paylaşılan habere göre, kişiler günde 2 dolardan (13,5 TL) daha az para kazanacak. Geçinmenin zorlaşacağı hatta ülkeleri yoksulluk sınırına sürükleyeceğini öngören Dünya Bankası Başkanı David Malpass, salgının süreç itibariyle uluslararası ekonomik aktiviteleri durduğunu hatırlattı. Son yıllarda başarıyla yapılan kazanımların bir çırpıda silindiği pandemi sürecinde 60 milyon yavaşça karanlığa gidiyor.

Para transferlerinde ciddi kayıplar yaşanabilir

Ülkeler arası yapılan para transferlerinin önümüzdeki dönem itibariyle yüzde 20’den az olacağını söyleyen Dünya Bankası; yaptığı açıklamada ise 100 ülkeye yardımda bulunduklarını ifade ettiler. Dünyanın gelişimini devam ettiremeyen fakir ülkeleri üzerinde ekonomik etkilerin azaltılması adına banka tarafından yardımda bulunuldu. Aynı zamanda bireylere ve kişilere de yardımda bulunan Dünya Bankası, borçları bir süreliğine erteleme kararının arkasında duruyor. Yapılan açıklamada, ülkeler arası para transferlerinde yaşanacak düşüşün başlıca nedeni mevsimlik işçilerin başka ülkelere gidememesi olarak görülmekte.

En büyük zarar Afrika’da görülebilir

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, yaptığı açıklamada en büyük etkinin Afrika’da olacağı kanısında. “Yeni tip koronavirüs tedbirlerinin dünya üzerinde arttırılmasıyla birlikte, salgın hastalığın önüne geçmek isteyenler evlere kapandı. Ancak dünyanın en fakir ülkesi olarak bilinen Afrika’nın bu süreç karşısında ekonomik boyutlu zarara uğrayacağı görülüyor. Umarım bu süreç Afrika’yı es geçer,” dileklerinde bulundu.