Kategoriler
Ekonomi Gündem

Ekonomist Zümrüt İmamoğlu: Kur yükselmeye devam edecek

ABD ile Türkiye arasındaki tansiyonun yükselmesiyle beraber dolar/TL mayıs ayından itibaren en yüksek seviyesini gördü. Son günlerde 5,94 liraya seviyelerine yükselen dolar kuru, aynı seviyelerden izlemeye devam ediyor.

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan TÜSİAD Baş Ekonomisti Zümrüt İmamoğlu, “Ciddi bir tedbir gelmezse kur yükselmeye devam edecek” uyarısında bulundu. Ermeni Soykırımı’nın kabulü ve Türkiye’ye yönelik yaptırım öngören tasarılarının onaylanması ikili arasında tansiyona neden oldu.

Türkiye Rusya’dan S-400 savunma sisteminin almasının ardından ABD, F-35 savaş jetlerinin Türkiye’ye getirilmesini yasakladı. Erdoğan, NATO’nun İncirlik ve Kürecik’teki NATO üslerini kapatmakla tehdit etti. Bu olaylar yaşanırken döviz kurları yükselişe geçti. Gelişmekte olan para birimleri değer kazanırken lira, düşüşe geçti. Dolar kurundaki artışta, bireysel yatırımcıların alımları ve yıl sonu kaynaklı kurumsal döviz talebi etkili durumda.

Yatırımcıların güveni zedelenecek

İmamoğlu, sosyal medya hesabından ciddi bir önlem gelmezse dolar kurunun yukarı yönlü hareket etmeye devam edeceğini belirterek bu durumun uzun vadede yabancı yatırımcıların güvenini zedeleyeceğini belirtti.

Zümrüt İmamoğlu, “Ufak tefek hesaplarla piyasa bozmak yerine ciddiye alınacak bir tedbir gelmezse kur yükselmeye devam edecek. Uzun vadede yabancı yatırımcının TL piyasasına olan güveni daha da zedelenecek.” açıklamasında bulundu.

BDDK’den SWAP hamlesi

Döviz kurları yükselirken analistlerin kurdaki oynaklığı azaltmak amacıyla uygulandığını belirttiği hamle BDDK‘den geldi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) döviz-TL türevinde yer alan bazı işlemlerdeki limitleri kıstığını duyurdu.

BDDK‘nin kararına göre bankaların yurt dışı yerleşiklerle yaptıkları bir ayağı döviz diğer ayağı ise lira olan ve vadesine yedi gün ya da 7 günden daha kısa olan vadede lira satım yönündeki para swapı, forward, opsiyon ve diğer türev işlem tutarları toplamının en son hesapladıkları yasal öz kaynaklarının yüzde 10’unu geçemeyecek.

BDDK‘nin kararının ardından Merkez Bankası döviz karşılığı lira swap piyasasında ağustos itibaren ilk kez ihale açtı. Üç ay vadeli dolar karşılığı lira swap ihalesinde ihale tutarı 1 milyar dolar olarak gerçekleştirildi.