Kategoriler
Emlak Haberleri

Ekrem İmamoğlu konsey teklifini kentsel dönüşüm için sundu

Ekrem İmamoğlu, yapmış olduğu açıklamalarıyla son zamanların dikkat çeken kentsel dönüşüm düşüncesini masaya yatırdı. Belediye meclisine depremle ilgili dört maddenin sunulduğunu belirten İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı İmamoğlu, Deprem Konseyi’nin oluşturulmasının önemli olduğunu duyurdu. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un ifadelerine dayanarak yapmış olduğu konuşmasında 6 milyon 750 bin binanın dönüşmesinin gerekli olduğunu söyleyen İmamoğlu; her bir binanın dönüşüm sürecinden geçmesi için gerekli süre olmadığını aktardı. Konuya ilişkin başkandan, “Milyonları bulan dönüşüm planlamalarında yapılan hesaplamalar 120 yıla tekabül ediyor. Vatandaşı içine katmadan bir sistem geliştirilirse, İstanbul’un dönüşüm süresi yayılım gösterecektir” açıklaması geldi.

Ekrem İmamoğlu konsey teklifinde bulundu

İzmir’de gerçekleşen büyük depremin ölüm ve yaralanmalara sebep olmasındaki esas neden müteahhitlerin açgözlülüğüydü. Günün sonunda İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturmada 9 kişi tutuklanarak cezaevine gönderildi. Yaşanan facianın ardından beklenen büyük İstanbul depremini gerçekliği Çevre ve Şehircilik Bakanlığını ve belediyeleri harekete geçirmiştir. Bunların arasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu, Bakan Murat Kurum’un açıklamalarını yakından takip etti. Ülke genelinde 6 milyon 750 bin yapının dönüşüm sürecinden geçmesi gerekliliğine değinen Kurum’un sözlerine karşılık; Ekrem İmamoğlu doğru bir planlama yapılmasının önemli olduğunu söylüyor. Belediye meclisine dört maddenin sunulduğunu belirten başkan, hedefler doğrultusunda ilk işin Deprem Komisyonu kurmaktan geçtiğini bildirdi.

Sergi sonrasında dönüşüm sürecine dair açıklama geldi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından Taksim’de düzenlenen, ‘Atatürk’ün Fotoğraflarının Hikayesi’ adlı sergiye ziyarette bulunan Ekrem İmamoğlu, ziyaret sonrası burada gazetecilerin sorularını yanıtladı. Kendisine yöneltilen dönüşüm projeleri sorusunda gazetecileri yanıtsız bırakmayan İmamoğlu; Depremle ilgili dört gündem maddesinin belediye meclisine sunulduğu bilgisini verdi. Bu nedenle “Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile paylaşılan tekliflerden birisi konsey fikri oldu” diyor. Bir öneri halinde mecliste tartışılması konusunda isteklerinin olduğunu belirten İBB Başkanı, Bakan Kurum’un meclise katılmasını istedi. Diğer fikirde ise, İstanbul’da geçmişten beri varlığı bilinen imar planlarına uygun bir dönüşüm planlaması vardı. Binaların tekrar dönüşümden geçmesi adına açılan konu, çatı aralarının yeni bir modelle ya da var olan çatı aralarının bağımsız bölümle dönüştürülmesi düşüncesinden geçiyor.

Vatandaş oluşturulan sisteme katılım sağlamalı

Deprem Konseyi’ni oluşturarak, vatandaşın iş birliğini kazanmak isteyen Ekrem İmamoğlu, son günlerde yapılan açıklamalara kendi görüşlerini kattı. Dönüşümün yalnızca devlet eliyle yürütülemeyeceğini söyleyen başkan, “Cumhurbaşkanlığının açıklamalarına göre 18 yıl içinde 975 bin bina dönüştürülüyor” dedi. Karşı tarafın ifadelerine karşılık, “6 milyon 750 bin binanın daha dönüşümden geçmesi gereklidir. Ancak bu hesaplamalara göre 120 yıla tekabül ediyor. Vatandaşın içine katılmadığı bir sistemi kurgulamanın zararlarından birisi de yıllar süren dönüşüm projeleridir. Cesaretlendirilmeyen hak sahipleri, İstanbul kadar tüm Türkiye genelindeki dönüşümlere engel olacaktır.

Bu nedenle toplumu işin içine katmak; durumu kitlesel bir hale dönüştürmek son derece önem taşıyor. Bunu bir seferberlik kapsamı altında değerlendirirsek, kararlı olmanın çok daha iş yarar olduğu kesinleşecektir. Bu işin parti, belediye ve bakanlık altında değerlendirilmemesi ve bir bütüne dönüştürülmesi gerekli. Oluşturulan konsey işte tam bu nedenden dolayı iş görecektir.” açıklamasında bulundu.