Kategoriler
Emlak Haberleri

Ekspertiz ücretinin iadesi için nereye başvurulmalı?

Ekspertiz ücretlerinin geri iade edileceği bilgisi devlet tarafından duyuruldu. Yapılan açıklamada bankaya konut kredisi çekerken ödenmek zorunda kalan ekspertizi ücreti çoğu vatandaşın şikayet ettiği bir uygulamaydı. Oluşturulan şikayetlerin ardından harekete geçen devlet yeni bir düzenlemenin sonunda ücretleri iade etme kararını verdi.

Ekspertiz ücretleri ne kadar?

Ekspertiz ücreti, bankalar tarafından konut kredisi çeken kişiye kredi masrafı olarak yansıtılıyordu. Bu durumda ev sahibi olmak isteyen tarafların başvurusunun sonucunda konut kredisine dair ekstra ödeme yapma zorunluluğu vardı. Bankalar tarafından yapılan ve işleme koyulan uygulama yüksek harcamalara neden olunca vatandaşların şikayetleri birikti. Alınan ücretin bankalarda farklılık gösterdiği, ancak minimum değerin 650 TL’den başladığı ve maksimum 1050 TL’ye yükseldiği biliniyor.

Ticaret Bakanlığı ücret iadesini açıkladı

Konut kredisi kullanmak isteyenlerin bankalar tarafından ekspertiz ücreti adı altında aldıkları paradan şikayet oluşturması üzerine Ticaret Bakanlığı yeni bir açıklamada bulundu. Biriken şikayetlerin ardından, bankaların konut kredisi değerlendirme ücretini iade edecekleri bilgisi verildi. Yapılan açıklamada iade için fatura kesilip kesilmediğine bakılacağı dikkat çekiyor. Eğer banka ücret karşılığında fatura kesmişse vatandaşa herhangi bir ödeme yapılmayacak. Fakat, banka ödeme yapmazsa, ücreti geri ödeme zorunluluğu bulunmaktadır.

Tüketici Mahkemesi emsal kararı verdi

Tüketici Sendikası Başkanı Mahmut Şahin ilgili konu hakkında önemli detaylardan bahsetti. Şahin, Kayseri Birinci Tüketici Mahkemesi’nin emsal karar verdiğini söylüyor. Konut kredisini alan kişi adına fatura düzenlenmemesi durumunda Tüketici Mahkemesine başvuran kişiler, bankadan geri ödeme talebinde bulunabilecek. Bankanın faturayı vermemesi halinde ise değerlendirme ücreti iadesinde bulunulacaktır.

Hakem heyetine gidin

Şahin, tüketici tarafın ödediği miktara bakmaksızın hakem heyetine giderek ücretin iadesinde talepte bulunulabileceğini söyledi. Belirtilen miktarın yüksek olması durumunda ise tüketici mahkemelerine başvuru yapılmalı. Ancak, burada en büyük sorun faturanın tüketicinin adına kesilmemiş olması gerekliliğidir. Ödeme yapan kişinin ödeme yaptığına dair fatura isteme hakkına sahip olmakla birlikte, bankalarında kesim sırasında ‘tüketici adına hizmet aldım, faturayı tüketici adına kesiyorum’ demesi şartı bulunuyor. Birçok bankanın ödeme yapmak zorunda kaldığını aktaran Şahin, bu durumun ispat edememelerinden kaynaklı olduğunu açıkladı.

Bunu bir örnekle açıklayan Tüketici Sendikası Başkanı,” Tüketiciden 600 liradan alınan ücretin faturası istendiğinde ispatlanamıyor ise ücret ödenmek zorundadır” dedi. Burada yapılması gereken tek şey fatura ile ispat halinin sağlanmasıdır.

Güncel konut kredi haberlerine göz atmak için tıklayınız.