Kategoriler
Toki Haberleri

Elazığ deprem konutlarının ihalesinde 6 bin konut eksik iddiası

Elazığ deprem konutlarının inşasında son aşamaya geçildiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sözlerine karşılık, depremzedeler hiçbir yardımın yapılmadığını iddia ediyor.

Elazığ deprem konutlarının son durumu

24 Ocak’ta Elazığ’da meydana gelen büyük deprem sonrasında 37 vatandaşın hayatını kaybettiği ve birçok yapının hasarlı olduğu bilgisi verilmişti. Deprem sonrası Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından olay yerine intikal edilmiş ve hasar tespit çalışmaları hızla başlatılmıştır. Oluşan deprem sonrası Elazığ gibi etkilenen Malatya’da ise kaybedilen vatandaş sayısı 4 olarak açıklanmıştı. Bakanlık iki il genelinde yürüttüğü çalışmaların sonunda Elazığ’da 263, Malatya’da ise 340 binanın yıkıldığını bildirdi.

Hasar tespit çalışmalarının ardından Elazığ’da hasar kaydı oluşturulan bina sayısı 7 bin 698’e tırmanırken, Malatya’da bu rakam 2 bin 794 oldu. Ancak vatandaşların bir diğer iddiası riskli bölgeler üzerindeki hasarsız binalarında ‘ağır hasarlı’ kategorisine alındığı bilgisidir. Geçtiğimiz aylarda kent genelinde başlatılan yıkım çalışmalarının ardından Çevre Şehircilik Bakanı Murat Kurum, “Elazığ’da 19 bin 190, Malatya’da 4 bin 544 yapının yıkımına başlanırken, toplamda 23 bin 734 konutun inşasına başlanmıştır.” dedi.

İhale sayısı toplam rakamdan eksik

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum’un sözlerinin üzerinden aylar geçmesine karşın; TOKİ Başkan Yardımcısı Ömer Faruk Karabayır tarafından düzenlenen konut ihalesinin sayıca 17 bin 800 olduğu açıklandı. Teslim süreçlerinde ilk hedefin yıl sonuna kadar 8 bin konut olduğu bilgisini veren Karabayır, geride kalan konutların teslimleri tarihlerinin gelecek yıla sarktığını söyledi. Yapılan açıklamada dikkat çeken 17 bin 800 konut sözlerine karşılık, Bakan Kurum’un söylediği toplam konut rakamından 6 bin kadar konut eksik.

Vatandaşlar duruma tepkili

Elazığ deprem konutlarının inşası devam ederken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın açıkladığı hasarlı konut sayısına itiraz sesleri geldi. Konut sayısının 17 bin 800’ü bulduğu Elazığ’da, itirazlar 17 bini buldu. Ancak itirazların çoğunluğu es geçilmiş ve hasarsız konutların üzerine ağır hasar kaydı oluşturulmuştur. Yıkılan binalarda ev sahipleri haklarını talep ederken, oluşturulan listeye isimlerinin eklenmedikleri görüldü.

Cumhurbaşkanı fiyat açıklamasında bulundu

Kabine Toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, duruma ilişkin son açıklamayı getirdi. Elazığ ve Malatya depremlerinin oluşturduğu hasarlara karşılık başlattıkları konut inşaatlarının son aşamada olduğu kamuoyuna duyuruldu.

Vatandaşların deprem konutları için ödemesi gereken bedellerin tespit edildiğini söyleyen Erdoğan, her 2 ilde de 2+1 konutlar için şerefiye bedellerinin biçildiğini ve buna göre alınması gereken aylık ödemenin 510 ila 725 lira olduğu aktarıldı.

3+1 konutlara döndüğümüzde ise 730 ila 995 lira arasında aylık taksitlendirme konut sahiplerini bekliyor. Köy evlerinde bu ödemeler ahırı bulunmayanlar için 790 lirayı bulurken, ahırı olanlara belirlenen bedel 905 lira oldu.

Ödemelerin 20 yıl vadeyle, faizsiz olarak gerçekleştirilmesi bekleniyor. Hükümet tarafından ücretsiz yapılan altyapı çalışmalarına karşılık, vatandaşların ödemesi gereken maliyette yüzde 40 indirime gidildi.

Hasarlı evlerde yaşam başladı

Malatya’nın Pütürge İlçesi’ndeki depremzedeler Sol Gazete aracılığıyla seslerini duyurmak istedi. Buna göre, vatandaşların 13 Ağustos 2020 tarihinde deprem konutları için başvuru sürecinin sonlandırıldığı, ancak kendilerinin hem ev hem de ahır için başvuru dilekçesi verdikleri aktarıldı. Tüm bunlara karşılık vatandaşlar taleplerine uygun bir yanıt alamıyor.

İlçeye bağlı hasarlı köylerde yaşamlarını sürdürmeye başlayan depremzedeler, aylar geçmesine rağmen yardım almadıklarından söz ettiler. Konut konusunda herhangi bir tarih verilmediğini aktaranlar, gidecekleri bir yerleri olmadığı için hasarlı binalarına geri döndü. Jandarma tarafından ailelere evlere girmeyeceğine dair imza attırıldığını söyleyen vatandaşlar, mecburi yaşamın devam ettirildiğini ifade ettiler.

Konteynır verildi, para yok

Depremzedelerden biri konteynır yardımı aldığı için para desteği alamadığından bahsetti. Depremden sonra bir miktar para yardımının yapılması beklenirken, verilen konteynırlar dolayısıyla para yardımlarının yapılmayacağı açıklandı. İlçede genel manzaranın bu olduğunu söyleyen depremzede, bir yakınının hasarlı konutunda yaşadığından söz ediyor.

Proje hakkındaki diğer haberlere göz atmak için tıklayınız.