Kategoriler
Ekonomi Gündem

Elâzığ’da nakliye fiyatları da üç kat arttı

Elâzığ’daki depremin ardından yeni evlerine taşınan depremzedeler, şimdi de nakliye firmasına para yetiştiremiyor.

Sivrice merkez üssünde meydana gelen depremin ardından çok sayıda bina kullanılamaz hâle gelirken Elâzığ‘daki kira fiyatlarının yükseldiği belirtildi. Kiralarda artış olduğuna dair haberlerin ardından nakliye ücretlerinin de arttığı bildirildi. 

Buna göre şehirdeki nakliye firmalarının bazıları, hizmet fiyatlarını iki katına çıkardı.

Elâzığ‘daki 6,8 şiddetindeki sarsıntının ardından 41 kişi yaşamını yitirirken yüzlerce kişi yaralandı. Depremde onlarca bina yıkılırken yüzlerce ev, kullanılamaz hâle geldi. Afetten sonra evlerinden olan depremzedeler, çadırlarda kalmaya başladı. Çadırlarda kalanların bazıları yeni evlerine yerleşti. Eski evinden eşyalarını alabilenler nakliye firmalarına yöneldi. 

Yaklaşık üç kat arttı

Nakliye işiyle uğraşan Ferhat Demirel, depremden önce taşıma fiyatının ortalama 600 lira olduğunu, ancak, depremden sonra bu fiyatların bin 800 liraya kadar çıktığını dile getirdi. Demirel’in aktardığı bilgilere göre bazı taşıma asansörcüleri ile işçilerin uçuk fiyatlar sunduklarını kaydetti.

“Fiyatlar şu anda çok uçuk. Önceden bir asansörü 150- 200 liraya kuruyorlardı, şimdi 350- 400 liraya fiyat talep ediyor. Çift taraflı kurmak istediğimiz zaman 800 ila 1000 lira arası para talep ediyorlar.” ifadelerini kullanan Nakliyeci Demirel, depremzedelerin bu ücretleri ödeyemediğini ve mağdur durumda olduklarını kaydetti. Nakliyeci Ferhat Demirel, “Mustafa Paşa Mahallesi’nin yüzde 80’i boşaldı zaten. Birçok insan taşınıyor. Kimi köylerine gitti, kimisi ilçede buldukları evlere gitti. Ben yetkililerin bu işe el atmasını istiyorum. Vatandaşlar istenilen bu ücretleri verecek durumda değil.” çağrısında bulundu.

Kiralar da artmıştı

Depremden önce 700 lira ile bin 500 lira arasında olan daire kiraların bir haftada 2 bin liraya kadar yükseldiği kaydedilmişti. Bir depremzede “Deprem öncesi bin lira olan ev için 2 bin lira talep ediyorlar. Depremzedelere yardım etmek yerine bu durumu birçok ev sahibi maalesef fırsata çevirdi. Depremden sonra bir de fırsatçılar yüzünden mağdur duruma düştük.” ifadelerini kullanırken savcılık konuyla ilgili soruşturma başlatmıştı.