Kategoriler
Gündem

Elâzığ’daki depreme 8 ayrı soruşturma açıldı

Yıkılan ve hasar gören bütün binalardan beton örneği alındı. Elâzığ Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan açıklamaya göre, yıkılan binaların yapımından sorumlu kişi ve kurumların tespit edilmesi için çalışmalar yürütülüyor.

Başsavcılığın yaptığı basın açıklamasında, depremde hasar gören bütün binalar için soruşturma başlatıldığı bildirildi. Hasar gören bütün binalar dâhil olmak üzere, sekiz ayrı soruşturma açıldı.

Başsavcılıktan yapılan açıklamaya göre yıkılan her bina için 7 farklı soruşturma başlatılırken hasar gören bütün binalara da birer soruşturma açıldı. Buna göre, yıkılan ve hasar gören her binadan beton örnekleri alındı. Numuneler incelenmeye devam ederken yıkılan binaların yapımından sorumlu gerçek ve tüzel kişilerin tespiti için yer yönetimlerinden ruhsat, proje, plan ve kroki örnekleri istendi.

Ev sahiplerine kira soruşturması

Depremzedelerin kiralık ev arayışına girmesiyle kira fiyatlarının fahiş seviyesinde yükseldiği iddialarının doğruluğunu araştırmak için bir soruşturma daha açıldığını belirten Başsavcılık, “Sosyal medyada kamu barışını bozucu nitelikte paylaşımlar ve kişiler ile ilgili de ayrı bir soruşturma başlatılmıştır.” açıklamasında bulundu.

Elâzığ Cumhuriyet Başsavcılığı‘nın açıklamasına göre Sivrice üssünde meydana gelen 6.8 şiddetindeki depremde 38 kişi yaşamını yitirdi. Bu yurttaşların 34’ü yıkılan binalarda, 3’ü kalp krizi, 1’i üzerine moloz düşmesi sonucunda yaşamını yitirdi.

Sürsürü Mahallesi’nde çöken bir binada 14 kişi, Mustafapaşa Mahallesi’nde yıkılan iki ayrı binada toplam 14 kişi yaşamını yitirdi. Gezin Kasabası’nda çöken bir binada 3 kişi hayatını kaybederken Sivrice ilçesine bağlı Çevrimtaş köyünde çöken 2 farklı binada 1’er kişi yaşamını yitirdi. Başsavcılığın açıklamasına göre aynı ilçe sınırlarında yer alan Ilıncak köyünde çöken yapıda, 1 kişi hayatını kaybetti.

Deprem, 24 Ocak 2020 tarihinde saat 20.55’te meydana geldi.

Delil toplama süreci sürüyor

Başsavcılığa bağlı Medya İletişim Bürosu’nun yaptığı basın açıklamasının tamamı şöyle:

Elâzığ ili Sivrice İlçesi Merkezli 24/01/2020 tarihinde saat 20:55’de meydana gelen 6.8 şiddetindeki depremde toplam 38 vatandaşımız (34’ü yıkılan binalarda olmak üzere, 3’ü kalp krizi geçirme ve 1’i başına moloz düşmesi nedeniyle ) hayatını kaybetmiştir. İl Merkezinde Sürsürü Mahallesinde çöken bir binada 14, Mustafapaşa Mahallesinde Çöken iki ayrı binada 14, Gezin kasabasında yıkılan bir binada 3, Sivrice ilçesi Çevrimtaş köyünde yıkılan 2 farklı yapıda birer, Sivrice ilçesi Ilıncak köyünde yıkılan bir kaybettiği tespit edilmiştir. Yıkılan her binayla ilgili 7 farklı soruşturma başlatılmıştır.

Hasar gören bütün binalarla ilgili ayrı bir soruşturma açılmış olup, toplam 8 farklı soruşturma da delil toplama süreci devam etmektedir. Soruşturmalar kapsamında görevlendirilen bilirkişiler yıkılan ve hasar gören binalardan beton örnekleri almıştır. İncelemeler halen devam etmektedir. Yıkılan binaların yapımından sorumlu gerçek ve tüzel kişilerin tespit edilmesi için yer yönetimlerden ruhsat, proje, plan ve kroki işlemlerinin örnekleri talep edilmiştir. Depremin ardından sosyal medyada kamu barışını bozucu nitelikte paylaşımlar ve kişiler ile ilgili de ayrı bir soruşturma başlatılmıştır. Ayrıca evleri hasar gören vatandaşlarımızın kiralık ev arayışına girmesi nedeniyle ev kiralarında fahiş miktarda artış olduğu iddialarını incelemek üzere ayrı bir soruşturma başlatılmıştır. Bir kez daha depremde vefat eden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı, yaralılara da acil şifalar diliyoruz.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur. 30/01/2020