Kategoriler
Emlak Haberleri İhaleler

Elbistan Milli Emlak Şefliği lojman ve taşınmazlarını satışa çıkardı

Elbistan Milli Emlak Şefliği, hazineye ait 11 adet lojman ile 11 kırsal mahalledeki taşınmazlarını satışa çıkardı. Merkez ilçede kalan lojmanlar ve çeşitli nitelikteki taşınmazların satışı için önümüzdeki süreçte ihale düzenlenecek.

Elbistan Milli Emlak Şefliği yeniden ihaleye çıkarıyor

Elbistan Milli Emlak Şefliği tarafından daha önce ihaleye çıkarılan 11 adet kamu konutunun muhammen bedeli değiştirilerek, yeniden ihaleye çıkmasına karar verildi. 65 bin ila 75 bin TL arasında değişen konutlara ilaveten; kırsal mahallede yer alan 11 taşınmazın bedeli ise 42 bin ila 72 bin 500 TL’den başladığı duyuruldu.

Emlak Şefliği’nin daha önce satışa çıkardığı, ilçeye bağlı Kümbet, Bakış, Günaltı, Sevdili, Alkayaoğlu, Köseyahya, Tapkıran, Yoğunsöğüt, Elmalı, İkizpınar, Gücük ve Karahasanuşağı Mahalleleri’ne ait konut, arsa, arazi, ham toprak ve aynı nitelikteki 61 taşınmaz satışa çıkarılmıştı. Satışların gerçekleşmesi adına ihale düzenleyen Elbistan Milli Emlak Şefliği, tarihleri 12-13 Ağustos 2020 olarak ilan etmiştir.

Satışa çıkarılan yerlerden belirli taşınmaza sahip olmak isteyenlerin; ihalenin düzenleneceği saate kadar, belirtilen şartlar altında geçici teminat, yasal yerleşim yerini bildiren belge ve nüfus cüzdanı sureti ile katılım sağlamaları şart olarak öne sürülmüştür. Ancak taşınmaz sahibi olmak isteyen tüzel kişilikler veya tüzel kişiliği temsil edecek olanların tam yetkilerine dair noterliklerin düzenlemiş olduğu imza sirküleri veya vekaletname bulundurmaları gerekmekteydi. Kamu altındaki tüzel kişiliklerin ise, temsiline dair yetkili olduğuna dair ilgili belgeyle katılması istenmiştir.

Satın alım hakkına göre işlem yapılıyor

4706 sayılı kanunun 4916 sayılı kanun ile 5.nci maddesi altında talep edilen hazineye ait taşınmaz mallarının satışı için; satış bedelinin 5 bin TL’yi geçmemesi durumunda en az ¼’ü peşin, geri kalan kısmının ise en fazla 2 yıl olmak üzere ve kanuni faiz uygulanmasının kabulü durumunda eşit taksitler şeklinde ödenecektir.

Hazineye kayıtlı taşınmazların satışında KDV bedeli uygulanmazken, ferağ işlemleri esnasında 5  yıl süreyle olmak üzere vergi, resim ve harç gibi belgelerin satışından itibaren 5 yıl süreyle emlak vergisinden muafiyet uygulanması bekleniyor.

İhale kapsamında satışa çıkarılan lojmanlar için; öncelikli alım hakkı belirli durumlar karşısında değişmektedir. Bun durumlar, kamu konutunu satın almak isteyenlerin vazgeçmesi halinde veya belirlenen süre kapsamında herhangi bir bildirimde bulunmayanlar arasında öne çıkmakta. Ayrıca belirtilen yükümlülüklerin yerine getirilmemesi halinde hak sahipliği kaybedilerek, ihalede en yüksek teklif veren bir diğer kişiye yeni haklar tanımlanır.

İhale haberlerine göz atmak için tıklayınız.