Kategoriler
Proje Haberleri

‘Eldeki konut stoğunun erimesi 4 yıl sürer’

Ağaoğlu Şirketler Grubu Murahhas Azası ve Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Rahvalı, gayrimenkul sektöründeki en büyük sorunun konut stoku olduğunu söyledi. Rahvalı, “Türkiye için dengeli/sağlıklı stok miktarı ise 750 bin adettir. Bu noktaya gelmemiz için 4 yıla ihtiyaç var” dedi.

Hasan Rahvalı, 7. İnşaat ve Konut Konferansı’nda yaptığı konuşmada, gayrimenkul sektörünün en büyük sorununun konut stoku olduğunu söyledi. Rahvalı, diğer sorunların da stok probleminden kaynaklandığına dikkat çekti. Rahvalı, ipotekli konut satışlarındaki düşüşlerden bahsederek, geliştiricilerin, müşterisi için farklı vadeli satış kampanyalarına yöneldiğini ve sonucunda da likidite problemi oluştuğunu ifade etti.

Üretimden kaynaklanan maliyet artışlarının satış fiyatlarına yansıtılamadığını dile getiren Rahvalı; geliştiricilerin, stok problemi nedeniyle yaptıkları artış miktarının üretim maliyetlerinin altında kaldığını belirtti. Hasan Rahvalı “İstanbul için dengeli/sağlıklı stok miktarı 140 bin adettir. İstanbul’un dengeli/sağlıklı stok miktarına düşmesi yaklaşık olarak 5 yıl sürecektir. Türkiye için dengeli/sağlıklı stok miktarı ise 750 bin adettir. Bu noktaya gelmemiz için yine 4 yıla ihtiyaç vardır” diye konuştu.