Kategoriler
Ekonomi Gündem

Elektrik ve doğal gaz fiyatları ne kadar arttı?

Ev haneleri son altı ayda, 1 kiloWatt saatlik elektrik için ortalama 66 lira 4 kuruş ödedi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) geçtiğimiz yılın ikinci dönemine ait Elektrik ve Doğal Gaz Fiyatları‘nı yayımladı.

Temmuz ve ağustos ayını kapsayan dönemde bu fiyat, 2019 yılının birinci dönemi olarak nitelendirilen ocak ile haziran ayı arasındaki aralığa göre yüzde 23,4 oranındaki artışı işaret etti.  Hanelerin ödediği elektrik fiyatı, geçtiğimiz yılın ikinci dönemine oranla yüzde 20,3 seviyesinde yükseldi.,

Konutlarda oturanlar 2019 yılının ikinci döneminde doğal gazın metreküpüne ortalama 178 lira 4 kuruş harcama yaptı. Bu tutar, yılın ilk dönemine oranla yüzde 31,5 seviyesindeki artışla gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı döneminde ise bu oran yüzde 23,6 seviyesinde arttı.

Sanayi elektriğe ne kadar ödedi?

TÜİK’in yayımladığı rapora göre sanayi sektörü, söz konusu dönemde 1 kiloWatt saatlik elektriğe ortalama 54 lira 7 kuruş ödedi.

Sanayinin 1 kiloWattlık elektriğe saat başına ödediği bu tutar, 2019 yılının birinci dönemine göre yüzde 13,7 oranında artarken 2018 yılının ikinci dönemine göre yüzde 24 oranında yükseldi.

Doğal gaz fiyatları ne kadar arttı?

Ev hanesi, 2019’un son altı aylık döneminde doğal gazın metreküpü başına 178 lira 3 kuruş ödedi. Bu fiyat, yılın birinci dönemine göre yüzde 31,5 oranında artarken 2018’in ikinci yarısına göre yüzde 23,6 oranındaki yükselişi gösterdi.

Sanayi sektörü ise söz konusu dönemde doğal gaza metreküp başına 186 lira 4 kuruş ödedi. Bu fiyat yılın birinci dönemine göre yüzde 11,6 oranında artarken 2018 yılının ikinci dönemine göre yüzde 24,6 oranında yükseldi.

Hanelerdeki elektrik ve doğal gaz tüketimi arttı

Yeni tip koronavirüs salgınına karşı alınan tedbirlerle beraber evde kalan insan sayısı artarken evlerdeki elektrik ve doğal gaz tüketimi iki katına çıktı. TRT Haber’den Sertaç Aksan’ın aktardığı bilgilere göre Enerji Ekonomisi Derneği Başkanı Profesör Doktor Gürkan Kumbaroğlu, “Akşam saat 8 sularında görülen en yüksek talep sabah saat 11’de görülmeye başlandı. 16 Mart’tan sonraki bir haftalık zaman dilimindeki toplam elektrik talebi bir önceki haftaya göre yüzde 2,2 yükseldi. Elektrikte mevcut tabloyu bir önceki yılın aynı dönemiyle kıyasladığımızda ise artışın yüzde 5,9 olduğunu görüyoruz.”, “16 Mart’tan sonraki bir haftalık zaman dilimindeki referans fiyat üzerinden eşleşme miktarları bir önceki haftaya göre yüzde 65 yükselmiş. Bu veriyi geçen yılın bu dönemine göre kıyaslayınca tüketimin yüzde 116 arttığını görüyoruz.” ifadelerini kullandı.