Kategoriler
Ekonomi Gündem

Elektrikten 70 lira tasarruf nasıl elde edilir?

CK Enerji Boğaziçi Elektrik, basit adımlarla elektrikten nasıl tasarruf edilebileceğini tabloda anlattı.

Son iki yılda yapılan elektrik zamlarıyla fiyatlar yüzde 72 oranındaki yükselişi aştı. Türkiye’de son zamanda ardı ardına yapılan zamlar tartışılıyor. Elektrik fiyatlarına en son ekim ayının ilk gününden itibaren geçerli olacak zam yapıldı. Ekim ayındaki yüzde 14,9 oranındaki zam, temmuz ayında yapılan zamla beraber yüzde 32 seviyesine çıktı. Bu yılın temmuz ayında ise elektriğe yüzde 15 oranında zam yapılmıştı.

Cumhuriyet gazetesinden Şehriban Kıraç’ın derlediği bilgilerden oluşturduğu habere göre basit adımlarla elektrikten yüzde 30’a kadar yani 70 liraya kadar tasarruf etmek mümkün durumda. CK Enerji Boğaziçi Elektrik, ayda 70 liraya kadar nasıl tasarruf edileceğine dair tablo hazırladı. Tabloya göre ev aletlerini doğru kullanılarak yüzde 30 oranında tasarruf etme imkânı bulunuyor.

Buzdolabının dışarıdan ısı aldıkça içini soğutma işlemi zorlaşıp ve elektrik tüketimi artıracağından buzdolabının güneş alan bir yere ya da radyatör, fırın gibi ısı yayan cihazların yanlarına koyulmaması gerekir.

Fırının kapağı her açılışta fırının içerisindeki sıcaklık 25 ile 30 derece arasında düşeceği için fırının içinde yemek pişirilirken fırının kapağının gereğinden fazla açılmaması gerekir. Bulaşıkları makinede yıkayın önerisi de tasarruf adımları arasında bulunuyor. Ayrıca, bulaşık makinesinde 60 derece sıcaklık yerine, 50 derecede yıkamak yüzde 10 oranında elektrik tasarrufu sağlayacağı belirtiliyor.

Ampulden 20 lira tasarruf elde edilebilir

Klasik ampuller, günde 3 saatlik kullanımla ayda 31 lira harcıyor. Klasik ampulleri LED ampul ile değiştirerek ayda 19.5 lira tasarruf sağlanabiliyor. Ayrıca, klimalarda da yaklaşık 20 lira tasarruf etmek mümkün olabiliyor. CK Enerji Boğaziçi Elektrik’in 2019 yılının ekim ayındaki elektrik tarifelerine göre hazırladığı tabloya göre 12 bin BTU enerji birimine sahip ve gün içinde yıllık ortalama 6 saat çalışan bir klimanın oda sıcaklık ayarını sabitlemek ayda 19 lira tasarruf sağlıyor.

CK Enerji Boğaziçi Elektrik Genel Müdürü Halit Bakal, “Sadece ülkemiz değil; dünya için, gelecek nesillerimiz için enerjimizi tasarruflu kullanmalıyız.” sözleriyle elektrikten tasarrufun çevreye karşı bir sorumluluk olduğunu ifade etti.

[Haber görseli]