Kategoriler
Emlak Haberleri

Elektronik ortamda başlayan tapu hizmetleri alıcı sayısını arttırdı

Elektronik ortamdan konut satın alanların sayısı 1.3 milyon kişiye ulaştı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bünyesi altında hizmet veren Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, salgın hastalık boyunca yönlenmiş olduğu yeni ortamında faaliyet hayatını başarıyla gerçekleştirdi. Web Tapu uygulamasının aracılığıyla vatandaşların alım-satım işlemlerinin başta olduğu hizmet alanları 2020 yılından bu yana aktif. Gerekli belgelerin yine elektronik ortamda gönderildiği, emlakçıların yetki verebildiği ve ipotek belgesi gibi konuların rahatlıkla çözüme kavuşturulduğu Web Tapu ortamı; giderek ön planda olmaya devam ediyor.

Elektronik ortamda artan hizmet alanları

Vatandaşların salgın hastalık boyunca sosyal izolasyon kurallarını koruduğu ve tapu işlemlerini elektronik ortamda gerçekleştirdiği görüldü. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından hizmete sokulan Web Tapu uygulaması, yapılan satışları 4 kat daha fazla arttırdı. Dünyada başlayan izolasyon sürecine uyum sağlayan Türkiye’de gerçekleştirilen bu dev hizmet satışların artışına neden olurken, gerilemenin yaşanmaması ise şaşırtıcı olmuştur. Bu sayede 2020 yılının tamamı, telefon destek ve e-randevu işlem sayısını 2 milyon 203 bin 500’e çıkardı. Elektronik ortamda artan çevrimiçi işlemler ise en çok İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Konya, Gaziantep, Mersin, Adana ve Kocaeli’ni işaret etti.

ALO 181 çağrı unutulmamalı

İşlemlerini internet üzerinden yürütemeyenler için devreye sokulan çağrı hattı, ALO 181’dir. Web Tapu sistemi yerine hattı arayarak yapılacak işlemler için başvuru alabilme şansının da bulunduğu anımsanmalı. Fonksiyonların giderek arttırıldığı ve uygulamaya alındığı süreçte; artık vatandaşlar mülkünün üzerindeki haciz ve imar durumlarına kadar geniş çaplı bilgi edinme şanslarını ellerinde tutuyorlar.

Sisteme dair bilgiler

Vatandaşların sosyal izolasyon kuralları kapsamında evde kalmasını ve belirgin işlemler için bulaş riskiyle karşılaşmaması adına elektronik ortamda başlatılan Web Tapu; tapu müdürlüğüne gidilmeden internet üzerinden başvuru yapılabilmesini sağlıyor. Yalnızca bununla sınırlandırılmayan işlemler, gerekli belgelerin gönderimi ile devam etmektedir. Eksikli ve tüm bilgiler SMS ile vatandaşa gönderilirken; vatandaşlar, başvurularında hangi aşamaya geçtiklerini rahatlıkla öğrenebilirler. Aynı zamanda hizmet kalitesinin geniş bir ağ altında arttırıldığı süreçte harç ve döner sermaye bedelinin ödemesi internet üzerinden gerçekleştirilebilir. Tüm bunlarla sınırlandırılmayan tapu işlemleri; taşınmaz tapu senedi, ipotek belgesi ve tapu kayıt örneğini sistemden geçiriyor. Daha detaylı bilgi için Web Tapu’nun webtapu.tkgm.gov.tr adresine giderek gerekli bilgileri öğrenebilirsiniz.

Exit mobile version