Kategoriler
Ekonomi Gündem

Elon Musk’ın yer altı tüneli bu yıl açılacak

Elon Musk tarafından kurulan The Boring Company firmasının yer altı tüneli bu yıl Las Vegas’ta açılacak. Elon Musk‘ın inovasyonu dünyanın ilk ticari karayolu tüneli olacak. Las Vegas Kongre Merkezi’ni Strip’e bağlayanarak şehirdeki trafiğin azaltılması planlandı. Bu yıl içinde söz konusu tünelin tamamen faaliyete geçeceğini umduğunu dile getiren Musk, bu tünelin gelecekte şehirlerin altından geçecek tünel ağlarının ilki olacağını belirtti.

“Çabaların hiçbiri iyi sonuç vermedi”

“Dünya genelindeki büyük şehirlerin nesnel gerçeği şu ki trafiği çözme çabaları hiçbirinde iyi sonuç vermedi” diyen Elon Musk “Eğer yeni bir şey denemezsek sonsuza kadar trafik cehenneminin içinde yaşayacağız.” sözlerini kaydetmişti. Şirketin inşa edilecek tünelin kazım yönteminde geleneksel yöntemlere göre ciddi ölçüde zaman ve maliyetten tasarruf edeceği belirtiliyor.

Boring‘in tekniği mevcut ulaşım altyapısına müdahale etmeyen yeni ve radikal bir alternatif olarak sunuluyor. Boring Company “Bu işi yapmanın kilit noktası tünel açma hızını artırmak ve maliyeti en az 10 katı oranında azaltmak. Boring şirketinin amacı budur.” açıklamasında bulundu.

Tünellerden geçen otomobiller ve yolcu kapsülleri elektrikli hattaki kızaklar boyunca saatte yaklaşık 250 kilometre hızda hareket edecek.

Trafikten bunaldı, şirketi kurdu

Ünlü yatırımcı Elon Musk, 2016 yılında trafikten bunaldığında kurmayı planladı. Ardından 2017 yılında şirket, Los Angeles’ta yer altı tüneli inşa etti. Deneme amaçlı inşa edilen tünel, saatte yaklaşık 60 kilometre hızla yolcu taşıdı.

Musk’ın kurduğu Şirket, tünel bölümünü kazmanın maliyetinin sadece 10 milyon dolara denk geldiğini belirtti. Diğer şirketlerin mevcut projeleri ise yaklaşık 2 kilometre başına maliyeti 1 milyar dolar. Elon Musk, tünellerin zehirli dumanla kaplanmasını önlemek amacıyla yalnızca elektrikli araçların geçişine izin verileceğini açıkladı.  Konu hakkında açıklamada bulunan Musk, “Bunlar sadece sıfır emisyonlu araçlar için karayolu tünelleri olacak. Anahtar zehirli dumanlara geçit vermemek.”  dedi.

Kaynak: Independent Türkçe