Kategoriler
Ekonomi Gündem

Emekliler için TÜED’den iki ayrı talep

Çoğu emeklinin kirada oturduğunu tespit eden Türkiye Emekliler Derneği (TÜED), kirada oturan emeklilik için iki ayrı talebi gündeme sundu. TÜED, gösterge sistemine geçilmesini ve alt sınır aylık bağlama oranı seviyesinin yukarı çekilmesini talep etti.

TÜED Başkanları Kurulu Narlı’daki eğitim ve sosyal tesisinde toplantı düzenledi. Dernek, gösterge sistemine geçilmesinin yanı sıra yüzde 35 seviyesinde olan alt sınır aylık bağlama oranının yüzde 70 seviyesine çıkarılmasını talep etti.

AA’ya konuşan TÜED Genel Başkanı Kazım Ergün, toplantıda emeklilerin sorun ve taleplerini detaylarıyla ele aldıklarını; şube başkanlarının ise yaşam pahalılığına rağmen emekli aylıklarındaki değer kaybının yaşandığını gündem konusunu olarak ele aldığını söyledi.

Derneğin Başkanlar Kurulu Sonuç Bildirgesi’nde TÜİK’in açıkladığı altı aylık TÜFE artışları oranında emekli aylıklarına yapılan yüzdelik zamların yeterli olmadığına yönelik görüş yer alıyor.

TÜED: En düşük emekli aylığı bin 800 liraya kadar yükselir

AA’nın muhabirine açıklamalarda bulunun Ergün, çözüm önerileri olarak şunları sıraladı:

“TÜFE oranındaki yüzdelik zamlar yetersiz kaldığı için emekli aylıklarına seyyanen zam yapılmalı. TÜFE’ye endeksli yüzdelik zamlar, aylıkları düşük olan emeklilerimizi mağdur eden bir sisteme dönüştüğünden, 5510 sayılı Kanunun 55’inci maddesi değiştirilmeli ve seyyanen zamlar ile birlikte refahtan da pay verilmelidir.

Bunun yanında, emekli aylıklarında norm ve standart birliğinin sağlanması için 506 Sayılı Kanun döneminde olduğu gibi gösterge sistemine geçilmesi gerekiyor. Mevcutta yüzde 35 olan alt sınır aylık bağlama oranı iki kat artırılarak yüzde 70 olarak belirlenmelidir. Bu yapılırsa en düşük emekli aylığı bin 800 liraya kadar yükselir.”

Çalışılan dönemler için tek aylık hesaplama sistemine geçilmeli

Genel Başkan, emekli aylığı hesaplama sisteminin emeklileri mağdur eden bir uygulama olduğunu söyledi. TÜED Genel Başkanı Kazım Ergün çalışılan dönemler için tek bir aylık hesaplama sistemine geçilmesi gerektiğinin dikkatini çekti.