Kategoriler
Proje Haberleri

Emlak Bankası ile konut fiyatları düşecek

Emlak Bankası, vatandaşların ucuza ev sahibi olmasını sağlamak için çalışma başlattı. Yapılan çalışmalara göre konut fiyatlarında yüzde 60 düşüş gerçekleşecek.

Arsa maliyetini yarı yarıya düşürmek için Milli Emlak’la iş birliği yapılacak olan çalışmada, Tedarik Zinciri Finansman Sistemi kurulacak. Talebe göre arz formülü esas alınacak.

Kazan-kazan formülü nasıl işliyor?

Emlak Bankası hayata geçirdiği kazan-kazan formülüyle konut maliyetlerini düşürecek. Bu formülle ayrıca tedarikçiler, inşaatçılar ve arsa sahipleri de kazanacak.

Bir konutun fiyatında arsa maliyetini yarı yarıya azaltmak için Milli Emlak ile ortak çalışma yapılacak. Tedarikçi Zinciri Finansman Sistemi’yle inşaat sırasında öngörülmeyen fiyat artışları engellenecek.

Emlak Bankası tarafından kullanılan sistem sayesinde konut maliyetinde yüzde 60’a kadar düşüş olacağı tahmin ediliyor. Talebin ardından inşaata başlanacak ve satış ofisi giderleri hatta reklamdan bile kısılarak pazarlamada maliyetler yüzde 15 oranında indirilecek.

Osmanlı döneminde kullanılan sistem

Emlak Bankası Genel Müdürü Deniz Aksu, 72 model geliştirdiklerini söyledi. Osmanlı döneminde kullanılan sistemleri çağın gereklerine uygun hâle getirdiklerini belirten Aksu, aynı zamanda dünyada uygulanan sistemleri Türk kültürüne uyarladıklarını ifade etti.

Aksu, imalat sürecinin uçtan uca planlanabildiğini söyledi. Deniz Aksu, iyi bir planlamayla tüm sürecin daha uygun fiytlara mâl edilebileceğini kaydetti.

Deniz Aksu, Tedarikçi Zinciri Finansman Sistemi’nin işleyişi hakkında da çeşitli bilgiler verdi. Aksu, “Diyelim ki 100 milyon liralık bir proje var. Buradaki tedarikçiler belli. Konut geliştiricisi orkestra şefi gibi alt taşeronlarını ihale yoluyla belirler, teminatlarını alır, işi verir. Zamanlamasını da o planlar. Eğer proje geliştiricinin kredibilitesi yüksekse, biz karışmayacağız, tedarikçi seçimini inşaatçı yapacak. Eğer düşükse biz bakacağız. Her bir tedarikçiye tarif ettik, sistem onlara limit verecek. Kredi riski bertaraf edildiği için fiyatlama da sabit olacak. Dolayısıyla maliyet öngörülebilir bir yapıya dönüşecek” diye konuştu.