Kategoriler
Emlak Haberleri

Emlak beyan değeri artık online alınabilecek

Pandemi dönemi nedeniyle pek çok işlemi online olarak tamamlamaya artık alışmış durumdayız. İşlem sahiplerinin memnuniyeti esasına dayalı biçimde yürütülen proje kapsamında tapuda fiziki başvurular sona erecek. Bundan sonra yapmak istediğiniz başvuruları ise çevrimiçi olarak haftanın her günü her saatte yapabileceksiniz. Başvurularınızı yapacağınız platformlar ise “web-tapu” ve Alo 181 olarak belirtiliyor.

Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı tarafından açıklanan uygulama Türkiye’de ilk kez İstanbul ilinin bütün ilçelerinde hizmete açılmış durumda. Özelmacıklı, proje hakkında “Yeni uygulama ile birlikte tapu işlem başvurularda yığılma ve zaman kayıplarına neden olan emlak beyan değerleri artık tapu sicil müdürlükleri tarafından online olarak alınabilecek. Hatta rayiç değerler de tapu sicil müdürlükleri tarafından görülebilecek. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü II. Bölge Müdürlüğümüz tarafından yapılan çalışmayla İstanbul’daki tüm belediyeler ile bu ay sonunda entegrasyon tamamlanmış olacak” şeklinde ifadelerde bulundu.

İşlemlerinizi Son Derece Kolaylaştıracak Bir Teknoloji

Dünya Bankası’nın İş Yapma Kolaylığı Endeksi listesinde Türkiye’nin ülke olarak sıralamasının önemini vurgulayarak bu sıralamada böyle teknolojilerin çok etkili olduğunu bildiren Özelmacıklı, “Son dönemde DASK bilgilerinin web tapu başvurularında girilebilmesi, şirketler için yetki belgelerinin merkezi kayıt sisteminden alınabilmesi gibi düzenlemeler işlem süreçlerinde emek ve zaman kaybı önlüyor. Vekalet ve veraset ilamı gibi noterler tarafından düzenlenen evraklar için yapılabilecek entegrasyonlar, e-ipotek sistemlerinin yaygınlaşması, web tapu sistemine imza saatinin değiştirilebilmesi gibi farklı düzenlemeler ile işlemlerimiz daha da kolaylaşacak.” diyerek projenin kapsamını ve amacını kısaca özetlemiş oldu.

Emlak İşletmeleri Hakkında Düzenleme Gerekli

Bu tarz gelişime ve yenileşmeye açık projelerin yetki belgesine sahip emlak işletmelerinin de büyük bir ihtiyacı olduğunun üzerinde duran Özelmacıklı, “Örneğin satışına aracılık ettiğimiz bir taşınmazın rayiç bedelini ya da belediyeye olan borcunu görmek, taşınmazın mimarı projesine ulaşabilmek, varsa takyidat bilgilerini alabilmek konusunda bizler de süreçlere dahil edilmeliyiz. Şu anda web tapu üzerinden maliklerin sadece yetki vermesi durumun takyidat görebiliyor ya da işlem başlatabiliyoruz. Esasen bizlerin yetkilendirme sözleşmesi ile ilgili de bu verilere ulaşmamız mümkün olmalıdır. Taşınmaz alım – satımını daha güvenilir hale getirmek için bu entegrasyonlara ihtiyacımız var” şeklinde sözlerine devam etti.

Emlak Vergisi Ödemeleri Artık Online Olarak Sürdürülecek

1 Mart 2021 tarihi itibari ile başlamış olan 2021 yılı emlak vergisine ait 1. taksit ödemeleri, 31 Mayıs 2021 tarihine kadar internet üzerinden ödenebilecek.  Konu ile ilgili Özelmacıklı yaptığı açıklamada, “31 Mayıs 2021 tarihine kadar bu ödemeleri internet üzerinden de yapılmaktadır. bunun dışında ayrıca satış, bağış gibi bir tapu işlemine konu gayrimenkuller için tüm geçmiş ve o yıla ait vergi borçlarının ödenmesi gerekiyor. Tapu işlemi öncesinde emlak beyan değerinin ibrazı yasal olarak zorunlu. Borcu olana da beyan değeri verilmiyor yani mükellef de tapu işlemini yapamıyor. Maalesef bazı belediyeler haksız bir uygulama ile kişinin o ilçe sınırları içindeki tüm taşınmazlarının borçlarını kapatmadan da emlak beyan değeri yazısı vermiyor. Buna ilişkin de düzenleme şart” şeklinde açıklamalara yer verdi.

Exit mobile version