Kategoriler
Yazar Haberleri

Emlak fiyatlarını etkileyen faktörler

Doğduğundan bu yana insanlar için karşılanması gereken temel ihtiyaçlar vardır. Bu temel ihtiyaçların birisi de barınmadır. Barınma ihtiyacına bağlı olarak evler alınıp satılmaktadır ve bu alınan veya satılan evlerin oluşturduğu bir piyasa vardır. Bu piyasanın ismi emlak piyasasıdır. Emlakların bulunduğu bu piyasada bazı durumların emlakların ücretini etkilediği açıkça söylenebilir. Dolayısıyla piyasaya etki eden pek çok sebepten bahsedilebilir. Bu bölümü daha iyi kavrayabilmek ve ücret politikasındaki bu hususları doğru bir şekilde anlayabilmek için konunun mimari duruş ve lokasyon olmak üzere iki ayrı kısımda incelenmesinde fayda vardır.

Mimari Duruş

Alınan veya satılan binanın yaşı, yapısı ve genişliği gibi mimari duruşları oldukça önemlidir. Bina ne kadar yeni, sağlam, geniş ve güzel dizayn edilmiş olursa o kadar çok fiyatı artmaktadır. Böylece fiyat artışıyla satan kişi için pozitif bir etkiden bahsetmek mümkün olacaktır. Aynı şekilde emlakların dahil olduğu piyasadaki ticaret alanında alınacak veya satılacak binanın yaşı ne kadar çok ise fiyatı da o kadar az olacaktır. Buna benzer şekilde ticaretteki binanın sağlamlığının azlığı ve ölçüsünün düşük oluşu da ücreti düşüren faktörlerden biridir. Bu tip faktörlerin bulunduğu bu kısımda yazılanlardan da anlaşılacağı üzere alınacak veya satılacak binadaki fiziksel faktörlerin anahtar rol üstlendiği kanısına varılabilir. Ayrıca satın alınması düşünülen dairenin konumu ve cephesi, bulunduğu katı da fiyatlarla etki eden faktörler arasında sayılabilir.

Lokasyon

Konutların bulunduğu piyasadaki en belirleyici faktör grupları bu kısımda yer almaktadır. Lokasyon denilince akla ticarette bahsi geçen binanın konumu gelmektedir. Bu konuma arsanın bulunduğu yer, metro ve otobüs duraklarına yakınlık örnek verilebilir. Ayrıca şehirde bulunan sahil kesimlerine olan yakınlık da oldukça önemlidir. Bunlara ek tanıdık markaların bulunduğu alışveriş merkezlerine olan mesafe ve her türlü eğlence merkezine olan yakınlık da emlakların bulunduğu piyasada çok büyük bir öneme sahiptir.

Lokasyona bağlı olarak değişen ve sayıları çoğaltılabilen bu tip çeşitli faktörlerde mesafenin az olması oldukça olumlu bir etkiye sahiptir. Olumlu etkilerin çokluğu ile de fiyatta gözle görülür bir artış olması beklenir. Olumsuz durumlarda ise alınması veya satılması beklenen herhangi bir binanın deprem bölgesinde olması ve şehir merkezine uzaklığı sayılabilir. Bu durumda fiyatlarda gözle görülür bir düşüş olması beklenir. Bu sebeple lokasyona bağlı olan koşulların ücret politikalarında anahtar rol olarak görev aldığı söylenebilir.

Yazar Hürrem DOLAY

Karadeniz Teknik Üniversitesi'nden İnşaat Mühendisliği olarak mezun oldu. İnşaat Mühendisi ve Gayrimenkul Değerleme Uzmanı..

Exit mobile version