Kategoriler
Emlak Haberleri

Emlak tercihleri Zingat aracılığıyla belirgin hale geldi

Emlak tercihleri pandemi süreci boyunca değişim yaşamaya devam etti. Bu esnada Türkiye’de “Zingat Bana Ev Bul” sistemini kullananlar tercihlerde önemli katkılara sebep olmuştur. Aramalarda yer alanların yüzde 50’lik kısmı 100 bin ila 300 bin TL arasındaki bütçelerle, yüzde 48’i ise 2 oda 1 salon üzerinden konut arayışlarını sürdürdü.

Emlak tercihleri Zingat üzerinden belirleniyor

AA tarafından yapılan habere göre, Zingat’ın ücretsiz ev bulma sisteminden yarar sağlayanların yeni emlak trendlerini belirlediği görüldü. Konut satın almak isteyen veya kiralayanlar platform aracılığıyla gayrimenkulde yeni tercih seçenekleri oluşturdu. Şirket üzerinden yapılan açıklamada, Zingat Bana Ev Bul sistemine dahil olanlardan yüzde 50’si 100 bin ila 300 bin TL arasındaki bütçeyle hareket etti. Yüzde 48’lik kısım ise 2 oda 1 salonlu daire aramıştır.

Türkiye geneline baktığımızda en çok satılık evlerin arandığı bölgeler Beylikdüzü, Çankaya ve Kadıköy oldu. Haziran ayı ve sonraki ayları takiben yeni normale geçiş yapılan süre içerisinde konut almak veya kiralamak isteyenler değişime katkı sağladı. Böylece il, ilçe, fiyat aralığı ve oda sayısındaki seçeneklerde bazı aramaların emlak tercihleri üzerinde daha baskın hale geldiği görülmüştür.

Kiralık arayan sayısında azalma

Mart ayında ilk Kovid-19 vakasının görülmesiyle birlikte sosyal izolasyon süreci başladı. Evde Kal ile destek olunan hastalık dönemi Mart ayından Haziran ayına dek aramalarda yalnızca kiralık daireleri baskın hale getirmişti. Yüzde 60’ın kiralık daire aradığı süreçte, yüzde 40’lık kısım satılık daire aramaya devam etmiştir.

Haziran-Temmuz dönemi boyunca kamu bankalarının yaratmış olduğu tarihi indirim fırsatı ise her 10 kişiden 4’ünün kiralık, 6’sının ise satılık konut aramasına neden oldu. Zingat Bana Ev Bul sisteminden ücretsiz bir şekilde yarar sağlayanları dört tercih beklemeye devam ediyor. Bu tercihler; satılık arıyorum, kiralık arıyorum, satmak istiyorum veya kiraya veriyorum arasında değişmektedir.

Haziran-Temmuz dönemi boyunca satılık arayanların ilk 10 favori bölgesi Beylikdüzü, Çankaya, Kadıköy, Çekmeköy, Şahinbey, Bodrum, Buca, Nilüfer, Keçiören ve Çukurova oldu. Düşük faizle birlikte gelen konut kampanyaları Cumhuriyet tarihinde ilk kez satış rekorlarını ay bazında getirdi. Bu sayede bu bölgelerde de satılık evler öne çıkmıştır.

İstanbul satılık daire arayışında baskın

Sistem üzerinden arama yapanlar dönem boyunca İstanbul’dan arayışlarına devam etti. Yüzde 37’ye varan İstanbul tercihleri, yüzde 9 ile İzmir, yüzde 8 ile Ankara olarak listeyi tamamladı.

Yapılan incelemede Bana Ev Bul hizmetini kullanan yüzde 50’lik kısım bütçe aralığını Haziran-Temmuz dönemi boyunca 100 bin ila 300 bin TL’de tuttu. Yüzde 36’sı ise 300 bin ila 600 bin TL, yüzde 10’u 600 bin ila 1 milyon TL ve yüzde 4’ü 1 milyon TL ve üzeri fiyat aralığı biçti.

4 milyon TL ve üzerine çıkan tercihler İstanbul ve Muğla’da öne çıkmıştır. Yine Haziran-Temmuz döneminde satılık konutların yüzde 48’lik kısmı 2+1 konutları tercih ederken, yüzde 38’i 3+1, yüzde 8’i 1+1 ve yüzde 6’sı 4+1 ile üzerindeki konut arayışında bulundu.