Kategoriler
Emlak Haberleri Manşet

Emlak Uzmanı: Konut stoku tükendi, ev fiyatları arttı

Gayrimenkul sektörüne gelen durgunlukla beraber arzın düşmesinin ardından konut satışları, inşaatı tamamlanan yapılar üzerinden gerçekleşti. İnşaatı bitmiş konut stokları biterken geçtiğimiz aylarda dolar kurunun sabit seyretmeye başlaması, düşüşe geçen enflasyon oranları ve kredilerdeki faiz indirimleri gayrimenkul sektöründeki talebi artırdı.

Düşürülen konut kredilerindeki faiz oranının etkisiyle ipotekli konut satış rakamlarını artırırken konut fiyatları yeniden yükselişe geçti. 

Kira fiyatları da artıyor

Fiyat artışı yalnızca satılık konut fiyatında gerçekleşmedi. Satılık dairelerin yanı sıra yeni inşa edilen kiralık daireler hızlı bir şekilde kiralandı. Kiralık dairelere artan taleple beraber kira fiyatları da yükselişe geçti. Yatırım amaçlı satın alınacak konutlar, aynı zamanda, yabancı yatırımcıların da ilgisini çekiyor.

Konut sektöründeki son gelişmeleri değerlendiren Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı “Yapı ruhsatı sayısı geçen yıla göre yüzde 60, satışlarda ise yüzde 15’e yakın bir gerileme söz konusu olmuştu. Arz tarafındaki düşüş sonrası satışlar ise inşa edilmiş stoklardan yapıldı. Şimdi ise bu stoklar tükendi. Son dönemde doların sabit seyri, enflasyonda yaşanan gerileme ve gelen faiz indirimleri ile gayrimenkul sektöründe ciddi bir talep artışı yaşanıyor. Bu da birçok bölgede kiralık ve satılık fiyatlarına artış olarak yansımaya başladı.” sözlerini kaydetti.

Kira fiyatlarındaki artışa değinen Özelmacıklı “İstanbul’da yaşanan deprem sonrası özellikle yeni konutların kiralık olarak hızlı bir şekilde tüketilmesi sonrasında kiralık dairelerde de fiyatlar yükselmeye devam ediyor. Örneğin son üç ayda Halkalı’da metrekare kira ortalaması 17 liradan 20 liraya, Beylikdüzü’nde 11 liradan 13 liraya yükseldi. Örneğin Kadıköy’de satılık konutlarda fiyat ortalaması 7 bin lirayken, son üç ayda bu ortalama yüzde 5 artışla 7 bin liraya, kiralık konut ortalaması ise aynı sürede 21 liradan son 24 liraya yükseldi.” açıklamasında bulundu.

Yabancı yatırımcı sayısı artıyor

Türkiye’den konut satın alan yatırımcı sayısındaki artışlardan bahseden Mustafa Hakan Özelmacıklı bir yıl içinde yabancı yatırımcıların konut satın aldığı il sayısının 41’den 72’ye yükseldiğini açıkladı. Özelmacıklı son bir yılda yabancılara yönelik konut satışlarında yüzde 30 oranından fazla büyümenin gerçekleştiğini belirtti. Emlak Uzmanı Özelmacıklı “Geçen yılın aynı dönemine göre yabancılara satışta yüzde 30’dan fazla bir büyüme yaşanıyor. Özellikle son dönemde Çin’li yatırım gruplarının toplu alımları da fiyatları yükseltmeye devam ediyor. TKGM verilerine göre 2010 yılında tüm Türkiye’de sadece 41 ilde taşınmaz edinen yabancıların, 2019 yılı itibariyle 72 ilde yatırım yapmış olduğu görülüyor. Hatta 2018 yılında dünyadaki 124 farklı ülke vatandaşı ülkemize yatırım yaptı.” dedi.